Februari 2016

Het Landelijk Forensisch Service Centrum (LFSC) is een afdeling van de Landelijke Eenheid waar specialisten werken die de Forensische Opsporing voor heel de Nederlandse politie ondersteunen. Zij zijn gespecialiseerd op onderwerpen waarvoor dure apparatuur of een specialistische opleiding nodig is. Het gaat dan om dactyloscopie en biometrie, ontmanteling van drugslaboratoria, bijzondere zoekingen, coördinatie van onderzoek bij calamiteiten, en visualisatie en reconstructie bij misdrijven.

Dactyloscopie en biometrie

De specialisten van het team Dactyloscopie identificeren aan de hand van vingerafdrukken en handpalmafdrukken personen voor de strafrechtketen en opsporing. Dit doen zij aan de hand van zogenoemde typica in het lijnenpatroon: karakteristieke punten die gevormd worden door onderbrekingen in de regelmaat van het lijnenpatroon.  Een van de taken van het team is het beheer van Het Automatisch Vingerafdrukken Systeem Nederlandse Kollektie, ook wel HAVANK genoemd. Dit is een geautomatiseerd systeem van de politie voor de verwerking van zogeheten “papillairlijnafdrukken. Dat zijn de lijnen die je ziet aan de binnenkant van vingers en handpalmen (en voeten…). In dit systeem staan de vingerafdrukken van meer dan een miljoen personen.

Lastige sporen
Het team Dacty is gespecialiseerd in het afnemen van dactyloscopische sporen van objecten die op een plaats-delict lastig te af te nemen zijn. Bijvoorbeeld een gedeukt blikje of een plastic zak. Daarvoor is speciale apparatuur nodig.
Dankzij het Europees Raadsbesluit “Prüm” kunnen ook andere landen informatie ophalen uit HAVANK. Op haar beurt kan de Nederlandse politie ook in die andere, op HAVANK-aangesloten landen informatie opvragen. Dit levert geregeld hits op. Daarbij gaat het om ernstige misdrijven of de bekende cold cases.

Biometrische gegevens
Het gebruik van biometrische gegevens (de “meetbare eigenschappen van levende wezens”), zoals gezichtsherkenning, voor de opsporing is in ontwikkeling.

Ontmanteling van drugslaboratoria

Als chemische stoffen een bedreiging voor de omgeving vormen, komt de Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen ter plaatse, kortweg het LFO. Dat gebeurt hoofdzakelijk bij het aantreffen en ontmantelen van drugslaboratoria van synthetische drugs zoals XTC of amfetamine. Het LFO handelt ook bij incidenten waarbij chemische stoffen betrokken zijn. Wordt er chemisch afval gedumpt in Nederland, dan zorgt het LFO voor ondersteuning.

CBRN-e incidenten
CBRN-e incidenten zijn incidenten waarbij het gaat om Chemische, Biologische, Radiologische of Nucleaire stoffen. De ‘e’ staat voor explosieve stoffen. De medewerkers van het LFO zijn getraind en uitgerust om op het allerhoogste veiligheidsniveau op te treden.

Opleiden
Het LFO geeft ook training en opleiding aan politiemensen. Daarbij gebruikt het LFO een eigen trainingscentrum waar alle voorkomende productieprocessen (rond drugs) zijn opgebouwd. In combinatie met boobytraps, vuur en rook zijn realistische trainingen te geven. Drugslaboratoria zijn de laatste jaren steeds professioneler geworden. Het LFO doet er dan ook alles om die kennis up-to-date te houden.

Bijzondere zoekingen

Ook het team Bijzondere Zoekingen gebruikt speciale apparatuur: om naar vermiste personen te zoeken en om verborgen ruimten te vinden. Met sonar kunnen deze specialisten zoeken in water, met grondradar kunnen zij zoeken diep in de grond, met endoscopen kunnen zij kijken achter muren en zo zijn er nog wel wat meer apparaten waarmee zij kunnen zoeken bij objecten. Informatie wordt verwerkt in Geografische Informatie Systemen, waarbij gebruik wordt gemaakt van luchtfoto’s, satellietfoto’s, topografische kaarten, bodemkaarten enzovoort. Er wordt samengewerkt met externe partners zoals Defensie, Douane en commerciële bedrijven.

Expertteam Visualisatie en Reconstructie

Het vastleggen en visualiseren van een plaats delict (pd) en het reconstrueren van het misdrijf speelt een belangrijke rol in het opsporingsonderzoek en bij de bewijsvoering bij een dergelijk zwaar delict.

Vastleggen
Het ETVR komt in actie bij ernstige delicten zoals moord en doodslag. De deskundigen van dit team moeten de plaats delict nauwkeurig vastleggen. Het team gebruikt daarbij allerlei apparaten zoals landmeetkundige apparatuur, panorama-fotografie, drie-dimensionele laserscans enzovoort. Met de zo verkregen data maken zij visualisaties.

Visualisaties
Een foto zegt soms meer dan duizend woorden. Om te komen tot objectieve bewijsvoering in een onderzoek is het visualiseren (het laten zien) van de feiten belangrijk. Het ETVR maakt:

  • situatietekeningen op schaal
  • panoramafoto’s
  • presentaties
  • animaties
  • 3D geprinte voorwerpen.

Ook maakt het ETVR verschillende soorten reconstructies om inzicht te geven in de toedracht van het delict of om scenario’s te testen. Zo worden plaatsen delict aan de hand van scandata (data verkregen door het scannen met laserscanners) gemodelleerd, zodat de plaats delict op computerschermen rondom te bekijken is. In deze modellen zijn de gevonden sporen in te voeren, evenals beelden van de eventuele lichamen van slachtoffers. Samen met de andere deskundigen, zoals schotbaandeskundigen, bloedpatroonanalisten en forensisch onderzoekers, kan dan het misdrijf gereconstrueerd worden in een virtuele omgeving.

Replicatieonderzoek
Een replicatieonderzoek is een “proef op de som” waarbij wordt getoetst of een bepaalde handeling of gebeurtenis inderdaad het beweerde effect heeft, zoals bij het uitvoeren van botsproeven of schotproeven.

Simulatie
Door sporen op het wegdek te analyseren, worden simulaties op de plaats van ongeval met de betrokken voertuigen nagebootst.

Tips banner

Landelijk nieuws

Auto belandt op de kop na botsing in woonwijk

Bij een frontale botsing op de Oude Beekbergerweg in Apeldoorn zuid is woensdag aan het einde van de middag een persoon gewond geraakt. Het slachtoffer, is de bestuurder van de op de kop liggende auto. De bestuurster van de Volkswagen polo reed op de Oude Beekbergerweg toen de grijze auto recht op haar af kwam rijden, de vrouw probeerde nog uit te wijken maar kon een botsing niet voorkomen. De bestuurster van de Polo schoot meteen het slachtoffer te hulp, samen met omstanders wist de vrouw het slachtoffer uit het voertuig te halen. Het slachtoffer is met onbekende verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis. De Oude Beekbergerweg was vanwege de aanrijding enige tijd afgesloten, een berger heeft beide voertuigen afgesleept.

Lees verder...
Nieuwe problemen in beveiligingssoftware ontdekt voor Hoekse Lijn

De opleverdatum van de Hoekse Lijn staat al een tijdje erg onder druk. Recentelijk zijn er opnieuw problemen ontdekt in de beveiligingssoftware, waardoor de opleverdatum mogelijk niet gehaald gaat worden. De metrolijn zou op 5 november 2018 worden opgeleverd. Echter meldt wethouder Visser het volgende: "Er is aantal nieuwe problemen in de software ontdekt dat moeten worden opgelost. De oplossingen hiervan moeten voorafgaand aan de oplevering ook nog door de leverancier van de spoorbeveiliging worden getest. Hiervoor is extra tijd nodig waardoor de opleverdatum van 5 november 2018 onder druk komt te staan." Ook zal de nieuwe Blankenburgverbinding een probleem opleveren voor de lijn. De Hoekse Lijn kruist namelijk de nieuwe verbinding, waardoor er 45 palen moet worden geslagen. Dat leidt nog niet tot uitstel. Volgend jaar moet nog wel het tunneldek van de nieuwe rijksweg worden ingeschoven. Aldus de WOS. De metro's op de Hoekse Lijn zullen niet voor eind januari/begin februari 2019 rijden.

Lees verder...
Traumahelikopter rukt uit voor gevallen man met fiets aan de Westlandseweg in Maassluis

Op woensdagmiddag 17 oktober moesten de politie, ambulance en traumahelikopter uitrukken naar de Westlandseweg in Maassluis. Daar was nabij de Uiverlaan een man met zijn fiets ten val gekomen. Een traumahelikopter landde op een veldje aan de De Vloot. Het traumapersoneel kwam vanaf de helikopter lopend naar het incident. De man was nog aanspreekbaar en had een hoofdwond. Het slachtoffer is per ambulance naar het ziekenhuis gegaan. Het opstijgen van de traumahelikopter trok veel bekijks.

Lees verder...
Politie zoekt getuigen van poging straatroof op de Koningin Wilhelminalaan in Maassluis

Op dinsdagavond 9 oktober heeft er rond 21:30 uur een poging tot straatroof plaatsgevonden op de Koningin Wilhelminalaan ter hoogte van de 2e zijstraat in Maassluis. De man probeerde vanaf zijn scooter een tas van een vrouw haar schouder te trekken. Na het incident is de verdachte gevlucht in de richting van station Maassluis. Er is een vrij duidelijk signalement bekent van de dader. Het betrof een man, negroïde uiterlijk, vermoedelijk Antilliaans of Surinaams, ongeveer 35 jaar, rond de 1.75 meter lang, droeg een afrokapsel wat aan de zijkanten en achterkant was opgeschoren. Daarnaast droeg hij een zwarte broek en zwarte schoenen. Hij reed op een zwarte scooter. Aldus de politie. Als u iets is opgevallen waarvan u vermoedt dat dit te maken heeft met deze roof, neem dan direct contact op met de politie via 0900-8844. Alle informatie is welkom, ook details waarvan u misschien denkt dat ze niet belangrijk zijn! Als u de informatie anoniem wilt doorgeven kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem, 0800-7000.

Lees verder...
17-jarige Leonie Meeuwis vanuit Geffen vermist

Vermist sinds 13-10 vanuit Geffen de 17-jarige Leonie Meeuwis Leonie is op zaterdag 13 oktober 2018, om 18.00 uur, mogelijk per fiets vertrokken vanaf haar verblijfadres te Geffen. Leonie is 152 cm lang, heeft een normaal postuur, donkerbruin haar en een blanke huid. Zij droeg een zwart jurkje. Naam: Leonie Meeuwis Geboortedatum: 20-02-2001 Huidige leeftijd: 17 Lengte: 152 cm Haarkleur: Bruin Oogkleur: Bruin Geslacht: Vrouw

Lees verder...
Bekijk al het
landelijke nieuws