Vuurwerkverkoop via Telegram, Snapchat en Instagram neemt toe: ‘In sommige vuurwerkgroepen op Telegram zitten meer dan 10.000 leden’

05/12

© Stockfoto 112Nieuwsgroep

05/12

^Wapenverkoop in vuurwerkgroepen op Telegram.

05/12

^Vuurwerkverkoop in vuurwerkgroepen op Telegram.

05/12

^Vuurwerkverkoop in vuurwerkgroepen op Telegram.

05/12

^Vuurwerkverkoop in vuurwerkgroepen op Telegram.

05/12

^Vuurwerkverkoop in vuurwerkgroepen op Telegram.

05/12

^Vuurwerkverkoop in vuurwerkgroepen op Telegram.

De overlast van vuurwerk neemt in deze periode van het jaar weer toe. Ondanks het vuurwerkverbod ziet de politie een stijging van de handel in illegaal vuurwerk. Via sociale mediakanalen als Telegram, Snapchat of Instagram weten kopers en verkopers elkaar te vinden.

112Maassluis en 112Midden-Delfland wisten toegang te krijgen tot Telegram groepen waarin duizenden mensen zwaar illegaal vuurwerk aan elkaar verkopen. Ook wordt er in een app vuurwapen(s) aan elkaar verkocht. In verschillende  vuurwerkgroepen op Telegram wordt er door heel Nederland vuurwerk aan elkaar verkocht, in de vuurwerkgroep zitten ook minderjarige kinderen. In de groepen worden vooral nitraten, vlinders, cobra’s en shells (illegaal vuurwerk) aan elkaar verkocht. De prijzen kunnen oplopen tot in de honderden euro’s.

De politie leest wel mee met dit soort groepen, maar kan lang niet alle transacties onderscheppen. “In sommige vuurwerkgroepen op Telegram zitten meer dan 10.000 leden”, laat Femke van Neutegem, van de politie Schiedam weten aan de NOS.

Waarom is illegaal vuurwerk zo gevaarlijk?
Illegaal vuurwerk wordt niet gekeurd en getest. Er wordt dus niet gezocht naar ‘weigeraars’ en ‘blindgangers’. Dat is vuurwerk dat niet wil afgaan of dat niet goed of volgens de aanwijzingen afgaat. De lont brandt bijvoorbeeld te snel, zodat u niet op tijd kunt wegkomen. Vaak ook is illegaal vuurwerk te zwaar, bevat het te veel kruit. De zeer harde knal kan leiden tot blijvende gehoorbeschadiging en daarnaast kan de kracht van de explosie zo groot zijn dat dit iemand ernstig kan verwonden of zelfs doden.

Hoe meldt u illegaal vuurwerk?
Illegaal vuurwerk levert gevaar op voor u en uw omgeving. Criminelen verdienen grof geld met de handel in illegaal vuurwerk. Politie en Openbaar Ministerie spannen zich om al deze redenen onverminderd in om de handel in illegaal vuurwerk te bestrijden. Weet of vermoedt u dat er ergens illegaal vuurwerk is opgeslagen of wordt verhandeld? Dat kan via 0900-8844 of anoniem via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.