Verscherpt politietoezicht bij moskeeën in Maassluis na schietincident in Utrecht

18/03

Foto: Boudewijn Vermeer

Naar aanleiding van het schietincident in Utrecht is het toezicht bij moskeeën in Maassluis verscherpt. Politiewagens stonden voor de moskeeën en hielden toezicht.

Bij moskee Ibrahim aan de Burgemeester Zaneveldstraat en bij Islamitische Stichting Nederland en moskee Yeni Cami aan de Elektraweg stonden politievoertuigen met agenten voor de deur.

Schietincident
Het schietincident vond vanmorgen rond 10:45 plaats aan het 24 Oktoberplein in Utrecht. Bij het schietincident in een tram zijn doden en gewonden te betreuren. Op dit moment is het beeld dat er drie doden zijn gevallen en vijf personen gewond zijn geraakt. Vlak voor het schietincident werd aan de Amerikalaan bij een carjacking een rode Renault Clio buitgemaakt. De betreffende auto is later aangetroffen aan de Tichelaarslaan.

Op basis van getuigeverklaringen en sporen is het scenario in werking gezet dat het mogelijk om een terroristische aanslag zou kunnen gaan. In verband hiermee heeft het NCTV besloten uit voorzorg het hoogste dreigingsniveau in te stellen voor de provincie Utrecht. Omdat op dat moment de schaal van de mogelijke aanslag onduidelijk was is besloten het advies te geven om in Utrecht binnen te blijven. In de loop van de middag kon dat advies weer worden ingetrokken.

De politie heeft aan het begin van de avond een man aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het schietincident vanmorgen aan het 24 oktoberplein in Utrecht. Het onderzoek is nog in volle gang.