Mogelijk maanden vertraging en 1.5 miljoen per maand extra voor Hoekse Lijn

22/01

©112Maassluis

De Hoekse Lijn zou 1 september 2017 gaan rijden, maar dat is niet gelukt. Inmiddels heeft de metro al een forse vertraging opgelopen en dat zal komende tijd nog wel meer gaan gebeuren. Een doorn in het oog is de beveiligingssoftware.

De veiligheidsverklaring zou 24 december worden vrijgegeven, maar is tot op heden nog niet binnen. De gemeente Rotterdam heeft geen idee wanneer deze wel klaar zal zijn.

De Rotterdamse gemeente houdt maart als oplevermaand in gedachten, maar dat is moeilijk te realiseren. Bepaalde tests kunnen pas worden uitgevoerd met de verklaring.

De reden van de verlate verklaring, zijn nieuwe problemen in de software. Zo zou de overgang bij de Deltaweg niet goed sluiten. Ook zal gekeken moeten worden of dit probleem zich elders bij de lijn voordoet. Ook de kastjes die de snelheid meten hebben nog fouten.

Er is binnen de gemeente Rotterdam een budget om de vertragingskosten te dekken. In dat potje zit 6,5 miljoen euro, goed om de vertraging tot maart te dekken. Elke maand extra zal ongeveer 1,5 miljoen euro kosten. Hiervoor is nog geen geld beschikbaar. Aldus het AD.