Politie CAO-actie: drie dagen lang #geenspoedgeenpolitie

De politie gaat van vrijdag 14 september (18:00) tot en met zondag 16 september (23:59) uitsluitend werk met spoed op te pakken en ander werk te laten liggen.  ‘Het is de heftigste CAO-actie ooit,’ zegt een woordvoerder namens de bonden. ‘Maar we moeten deze stap nemen. De situatie is onhoudbaar geworden. Als er nu niets verandert, kunnen we er straks niet meer zijn als de burger ons nodig heeft.’, aldus de NPB.

De actie zal grote gevolgen gaan hebben voor heel Nederland. Alle diensten zoals de basisteams, recherche, ondersteuning, leiding, zullen zonder spoed stil komen te liggen. Dit houdt in dat alle politiebureau gesloten zijn en dat er géén politieondersteuning is bij evenementen, sportwedstrijden en in de horeca. “De afwezigheid van politie zal overal worden gevoeld. De bonden vragen politiemensen om tijdens de actie wel bezig te blijven, maar dan met achterstallig werk.”, aldus de NPB

De 112-meldkamer blijft wel bereikbaar voor spoedmeldingen.  Geweldsdelicten, heterdaad criminaliteit, roof en levensbedreigende situaties: dat is allemaal duidelijk spoed. De politie zal niet voor aangetroffen goederen, overlastmeldingen, eenvoudige hulpverlening, burenruzie en soortgelijke zaken uitrukken.

Wel wordt benadrukt dat de veiligheid van de rechtstaat niet in gevaar mag komen. De politie zal dan ook bij hoge uitzondering uitrukken als de openbare orde en veiligheid in het geding komt.