januari 2016

Tijdens de nieuwjaarsreceptie op maandag 4 januari sprak de burgemeester Edo Haan zijn dank uit aan politie en brandweer. Als teamchef van politieteam Waterweg was ik aanwezig en eerlijk is eerlijk zijn waardering en het applaus van de aanwezigen doet enorm goed.

Oud en Nieuw is namelijk altijd een drukke en onvoorspelbare nacht, ook in Maassluis. De voorbereidingen beginnen na de zomer onder leiding van de gemeente. We maken een draaiboek waarin staat wat we doen rond kwetsbare plekken om de kans op vernielingen zo klein mogelijk te maken. Wat opvallend en goed is in Maassluis is dat op veel plekken zoals scholen, ‘s nachts mensen aanwezig zijn. Dat voorkomt zeker vernielingen. Deze mensen verdienen wat ons betreft dan ook een groot compliment voor hun inzet en betrokkenheid!

De politie plant op zo’n avond natuurlijk extra mensen. De regel die we hanteren is: ‘het ene jaar werk je met kerst, het andere jaar met oud & nieuw’. Zo verdelen we de lusten en lasten onder elkaar; zoals dat natuurlijk in ziekenhuizen en andere 24/7 bedrijven ook gaat. ‘T Hoort bij ons werk dat we er juist op deze dagen met extra medewerkers in dienst zijn. Het zijn ook altijd bijzondere diensten; behalve de problemen die we in het werk tegenkomen, zijn het ook voor ons dagen dat je je extra verbonden voelt met elkaar. Het was daarom ook een mooi gebaar van de burgemeester dat hij tijdens de briefing voor de nachtdienst aan het bureau kwam om ons succes te wensen.

Uiteraard werken we op deze avond nauw samen met de brandweer; we hebben korte lijnen en gaan op menig melding samen af. Agenten werken net als normaal in duo’s en krijgen een eigen gebied toegewezen. Hierdoor slagen we er meestal goed  in om snel te reageren. En dan nog blijft het voor de agenten snel schakelen en keuzes maken op straat. Ga je slachtoffers helpen, verdachten zoeken of juist surveilleren en mensen vroegtijdig aanspreken om juist overlast en criminaliteit te voorkomen. Op de piekmomenten is kiezen niet altijd makkelijk.

Deze nacht was ik operationeel commandant voor het gebied van politiebasisteam Waterweg (Vlaardingen, Maassluis en Hoek van Holland). In Maassluis zag ik hetzelfde beeld als in de andere twee plaatsen. Gelukkig weinig fysiek geweld, een gezellige horecanacht en geen (vuurwerk)ongelukken. Wat onbegrijpelijk blijft is dat er een aantal vernielingen wordt gepleegd zoals het vernielen van ramen of abri’s op station West. Zinloos, ergelijk. Iedere schade is er natuurlijk een teveel. Toch bleek aan het einde van de nacht, dat de schade door vernieling minder was dan in andere jaren. Dat is in ieder geval een opsteker.

Aan het einde van de nacht verwerken we de meldingen in onze politiesystemen en daarvan krijgt de burgemeester een overzicht. En dan is ‘t inmiddels licht en rustig op straat geworden. Lekker gewerkt en het is tijd om moe maar voldaan naar huis en familie te gaan. Dan doen de mooie woorden van de burgemeester en het applaus van Sluizers extra goed. Ik hoop van harte dat u in 2016 tevreden bent over uw politie en dat u de agenten uw waardering laat blijken.

Een gezond en veilig 2016,

Gunther Tijdink

&

Maaike van Os

Teamchef basisteam Waterweg.

Tips banner

Landelijk nieuws

Auto raakt van de weg en komt tegen winkelpui tot stilstand in Swalmen.

Swalmen - Vrijdagmiddag rond 13.30 uur is op de Rijksweg-zuid in Swalmen een auto van de weg geraakt en tegen een pui van een reisbureau tot stilstand gekomen . Door de klap zijn een stuk muur en een kozijn beschadigd . Ook een ruit moest het ontgelden . Ook de auto zelf had zichtbare schade . Het is niet bekend of er iemand gewond is geraakt .  

Lees verder...
Deel van A6 tijdelijk afgesloten

Lelystad - Een deel van de A6is vanavond om 20:00 afgesloten vanwege wegwerkzaamheden. Het gaat om het stuk snelweg tussen de afslagen Lelystad (afrit 10) en Lelystad-Noord (afrit 11) richting Emmeloord. Op vrijdagochtend 6:00 is de weg weer open. De werkzaamheden bestaan uit het vervangen van de bovenste laag asfalt. Via borden is een omleiding aangegeven.

Lees verder...
Getuigen verkeersongeval gezocht

Almelo - op woensdag 30 mei omstreeks 07.50 uur, reed een bromfiets met daarop het slachtoffer over het fietspad van de N349. Hij reed in de richting van Mariaparochie en kwam vanuit Almelo. Bij het naderen van een groep fietsers gaf de bestuurder door middel van claxonneren aan dat hij er langs wilde. De meeste fietsers weken uit, echter een fietser kwam op zijn weghelft waardoor de oude man op de bromfiets uit moest wijken. Hij kwam hierdoor ten val. Met als gevolg enkele schaafwonden aan hoofd en handen en pijnlijke ribben. De fietsers zijn niet gestopt. De veroorzaker betrof een blanke jongen van ongeveer 17 of 18 jaar oud en droeg wit t-shirt. Het slachtoffer wil graag in contact komen met de persoon die de oorzaak is van de valpartij. Ben jij degene die hierbij betrokken was, of weet je wie dit zou moeten zijn? Bel dan via 0900-8444 onder vermelding van zaaknummer 2018236107.

Lees verder...
Politie zoekt getuigen na explosie in woning

Zutphen - De recherche is een onderzoek gestart nadat er in de nacht van woensdag op donderdag 31 mei een explosie plaatsvond in een woning aan de Lunettestraat in Zutphen. De politie gaat er vanuit dat de explosie is veroorzaakt door een explosief. Omstreeks 3.45 uur kregen de hulpdiensten een melding dat er een explosie was in de woning. Er raakte niemand gewond, maar de woning raakte wel zwaar beschadigd. De recherche startte een onderzoek waaruit blijkt dat er waarschijnlijk een explosief in de woning is ontploft. Om wat voor soort explosief het gaat is nog onduidelijk. Getuigen Het rechercheonderzoek richt zich op sporen in en rond de woning. Ook wordt gezocht naar getuigen en wordt er een buurtonderzoek uitgevoerd. Daarnaast hoop de politie dat er getuigen zijn die informatie hebben die kan helpen bij het onderzoek. Iets gezien of gehoord? Misschien heeft u rond het tijdstip van de explosie iets gezien of gehoord in de Lunettestraat of daar in de buurt? Of heeft u andere informatie die de politie kan helpen? Neem dan contact op via 0900-8844. Melden kan ook anoniem via 0800-7000

Lees verder...
Politie zoekt getuigen van gewelddadige beroving in Apeldoorn

Apeldoorn - In de nacht van woensdag op donderdag 31 mei werd rond 01.30 uur een man uit Apeldoorn door twee mannen mishandeld en beroofd van zijn portemonnee. Dit gebeurde aan de Laan van Zevenhuizen in Apeldoorn. De politie zoekt getuigen die meer kunnen vertellen over dit incident. Het slachtoffer was even daarvoor in de buurt van het Mheenpark aangesproken door twee mannen. Toen hij even later aan de Laan van Zevenhuizen was, fietsten de twee mannen weer naar hem toe. Een van de mannen sloeg het slachtoffer hard op zijn kaak, waardoor hij viel. De verdachte pakte vervolgens de portemonnee van het slachtoffer waarna hij er samen met de andere man op de fiets vandoor ging via de Sluisoordlaan richting het centrum. De verdachte die het slachtoffer sloeg was een blanke man van ongeveer 1.85 meter lang met een normaal postuur en kort, blond haar. De man die bij hem was, was ook blank, ongeveer 1.80 meter lang en had ook een normaal postuur. Getuigen gezocht Ondanks de summiere beschrijving van de daders, hoopt de politie op getuigen die in de nacht van 31 mei iets opvallends hebben gezien. Slaat u aan op dit signalement en heeft u informatie die van waarde kan zijn voor het onderzoek? Bel dan 0900-8844.

Lees verder...
Bekijk al het
landelijke nieuws