blogname

112
maassluis.nl

De nieuwsgroep
voor Nederland!
Op zaterdag 8 oktober hield de politie diverse alcoholcontroles in Maassluis en Vlaardingen. Wij waren hierbij aanwezig om te kijken hoe zo een controle werkt, wat er aan vooraf gaat en wat er verder bij komt kijken.

Enkele agenten hebben de taak om de controle te coördineren en materialen te verzorgen. De (vrijwillige-)agenten krijgen een mailtje met informatie over de controle. In dit geval moesten de agenten om 16:00 aanwezig zijn op politiebureau Maassluis voor de briefing die gegeven werd door de coördinerende agent. In deze briefing worden belangrijke aandachtpunten besproken, de locaties en werkwijze. Wanneer de briefing klaar was gingen de agenten de benodigde spullen pakken, zoals pionnen, blaasapparaten en veiligheidshesjes. Met een aantal voertuigen, waaronder motoren en een Mobiele Commando Unit vertrokken de agenten naar de eerste controleplaats. De meldkamer en andere eenheden worden ook in kennis gesteld.

dsc06003

Op de afgesproken locatie werden alle voertuigen opgesteld. De MCU (Mobiele Commando Unit) werd neergezet, pionnen werden geplaatst en motoragenten namen hun positie in. Wanneer dit allemaal gereed was kon de controle van start. In dit geval was de controle op de Maasdijk en Dr. Albert Schweitzerdreef in Maassluis. Zowel rechts als links stonden diverse agenten opgesteld, die bestuurders lieten blazen. Op een blaasapparaat komen de volgende termen voor:

P= gewoon weg vervolgen < onder de wettelijke grens. PA= gewoon weg vervolgen voor bestuurders die langer dan 5 jaar rijbewijs hebben, aanhouden voor beginnende bestuurders ( korter dan 5 jaar het rijbewijs) A(alert)= aanhouden F= aanhouden

112Maassluis | Tom | Politie houdt grote alcoholcontrole in Maassluis en Vlaardingen

Wanneer je een P blies kreeg je een BOB-sleutelhanger en mocht je doorrijden. Als je een van de andere termen blies werd je aangehouden en moest je mee naar de MCU. In deze MCU stond een ademanalyseapparaat die het aantal Ugl kan meten. Wanneer je boven de 220 Ugl zit ben je strafbaar en volgt er een proces-verbaal. Iedereen is verplicht om mee te werken aan deze test. Wanneer u niet kan of weigert te blazen wordt er een bloedtest afgenomen.

Tijdens de controle werd er uiteraard ook aan de agenten gedacht. Zo kwam er af en toe een bakkie koffie langs en worden er lunchpakketten uitgedeeld.

De motorrijders lette voornamelijk op mensen die de controle proberen te vermijden. Zij zetten dan de achtervolging in en geven hen een volg-of-stopteken. Deze mensen moeten dan alsnog blazen. Ook kan de motoragent voertuigen zelf meenemen waarvan hij of zij vermoedt dat de bestuurder gedronken heeft. Verder worden er ook scooterrijders meegenomen naar de controleplaats.

Op zaterdag heeft de politie op drie locaties gecontroleerd. De Dr. Albert Schweitzerdreef, de Rozenlaan in Maassluis en het Burgemeester van Lierplein in Vlaardingen. Vaak worden de uitgaanswegen naar de snelweg gekozen. Controles zijn na een aantal uur bekend, vandaar wordt er regelmatig van locatie gewisseld.

Wanneer de controle ten einde loopt worden alle blaastuutjes opgehaald en verzameld in een grote zak. Op het politiebureau worden alle tuutjes geteld, zodat er bekeken kan worden hoeveel bestuurders geblazen hebben. Zodra dit gebeurd is wordt gekeken of alle spullen compleet zijn en worden de hesjes en zaklampen ingeleverd. De informatie over het aantal bestuurders en aanhoudingen wordt doorgeven aan de afdeling communicatie van de politie, die hier een persbericht van kunnen maken.

112Maassluis | Tom | Politie houdt grote alcoholcontrole in Maassluis en Vlaardingen

De controle werd door onder andere politievrijwilligers gehouden. De agenten hebben geen vuurwapen, maar hebben wel bevoegdheden en mogen tevens in een opvallende politiewagen rijden. Deze agenten zijn één of meerdere keren in dienst om controles te houden of te surveilleren.

Wij bedanken alle politieagenten die meegewerkt hebben en in het bijzonder agent Ron.

Namens 112 Maassluis; bedankt dat we mee mochten.

 

Landelijk Nieuws