blogname

112
maassluis.nl

De nieuwsgroep
voor Nederland!
De politie heeft in het weekend vaak extra agenten in dienst. Een aantal van deze agenten vallen onder de horecadienst. Tegenwoordig heet het weekenddienst, omdat deze agenten ook de reguliere noodhulpmeldingen rijden.

Op zaterdag 13 mei logt de RT 11-40 zich in bij de meldkamer Rotterdam. Zij staan nu inzetbaar voor meldingen in Vlaardingen en omgeving.

De dienst begint met een gesprek met de leden van het Sus-team. HSUS-team zijn twee ingehuurde particuliere beveiligers om publiek aan te spreken als dat nodig is en situaties op straat te ‘sussen’ voor ze uit de hand lopen. Zij zijn herkenbaar voor de burger door middel van een blauw hesje. In het gesprek aan het begin van de avond worden de bijzonderheden doorgenomen en eventueel op – of aanmerkingen vertelt. Hierna gaat het Sus-team te voet het centrum van Vlaardingen in.

De twee agenten, Arno en Debora, stappen in de dienstwagen en gaan de straat op. Voordat ze hun surveillance starten, gaan ze in het centrum nog wat clubs af om een praatje te maken met de portiers. Als zij dit hebben gedaan begint de surveillance. Deze vindt in heel Vlaardingen plaats, maar is  meer gefocust op de horeca.

De eerste melding van de avond is een van de meest voorkomende: geluidsoverlast. Bij een woning aan de Parallelweg staat de muziek dusdanig hard, dat de buren er overlast van hebben. De agenten spreken een man aan op het feit dat hij overlast veroorzaakt en waarschuwen hem. Hierna gaat de muziek een stuk minder hard en is de overlast verholpen.

Foto ter illustratie

Tussen alle meldingen door worden ook bekende plekken en feesten en/of evenementen bezocht. Hier let de politie op of er geen overlast wordt veroorzaakt en of iedereen zich aan de regels houdt. Wanneer dit niet zo is, kan men  hierop aangesproken worden.

Pas later in de nacht komt de tweede melding. Bij een café aan het Bloemenhof in Maassluis zou een grote groep personen staan die overlast veroorzaken. De 11-40 rijdt samen met de noodhulp-bus van Maassluis naar de melding toe. Als de 11-40 aankomt, is de rust al wedergekeerd.

Terwijl er nog even kort toezicht wordt gehouden op het pleintje, komt er een spoedmelding binnen. “11-40, RT 11-40 over”, “Hier de 11-40 zeg het maar”, “U mag rijden naar de van Lennepstraat in Maassluis voor een heterdaad auto-inbraak”. Direct rennen de agenten naar hun auto en rijden ze richting de melding. Omdat de daders al weg zijn op de scooter en het signalement bekend is, zoeken ze eerst in de omgeving. Helaas treffen zij hier de verdachten niet meer aan. Hierna gaan zijn naar de getroffen auto. De daders hebben twee koplampen van een Volkswagen gestolen, waarbij ook de autoruit is vernield. De politie hoort een getuige en helpt het slachtoffer met de afhandeling.

De agenten zijn nog niet weg bij de auto-inbraak, of de volgende melding komt binnen. “RT 11-40 u mag gaan naar de Schans in Maassluis voor een heterdaad mishandeling”. De 11-40 en de noodhulp van Maassluis spoeden zich naar het incident. Inmiddels wordt de ambulance ook aangestuurd om ter plaatse te gaan. Eenmaal ter plaatse treffen de agenten niets aan. Plots horen zij, dat het de Haven betreft en rijden zijn flink door naar de mishandeling. Ter plaatse treffen zij een vrouw aan, die huilende op de grond zit. Een aantal omstanders hebben de vrouw al opgevangen en kalmeerden haar. De politie wil zo snel mogelijk het signalement en het verhaal weten. Als eerst komt boven dat de vrouw uit het niets mishandeld zou zijn. De agenten zetten haar in de bus en bevragen haar. Terwijl dit gebeurt komt ook de ambulance ter plaatse om de vrouw na te kijken.

De agenten stappen in de auto om te gaan uitkijken naar de verdachten wanneer er over de portofoon het volgende te horen is: “Is er nog een beschikbare eenheid in Maassluis voor een Prio 1 (spoed) melding?”. De noodhulp bus staat nog bij het slachtoffer, dus de 11-40 biedt zich aan. De  meldkamer wil dat de agenten gaan naar een tankstation aan de Kwartellaan in Maassluis, omdat zich daar twee verdachte personen ophouden. Direct spoeden de agenten zich naar het adres en onderweg komen er nog een aantal updates omtrent de personen en de locatie. Eenmaal ter plaatse zoeken de agenten rondom het gebouw. Hier kunnen zij niemand meer vinden. Dit wordt teruggekoppeld aan de meldkamer, waarop de 11-40 weer beschikbaar is.

Tijdens een horecadienst zijn er drie extra wagens beschikbaar. Deze zijn voor Vlaardingen, Maassluis en Hoek van Holland ingedeeld. Op zaterdag 13 mei waren er maar twee wagens in dienst, omdat de volgende dag extra agenten nodig waren voor een groot evenement in Rotterdam. De andere wagen heeft een tijd in Hoek van Holland gereden. De 11-40 voornamelijk in Maassluis en Vlaardingen.

Na de vele meldingen in Maassluis is het alweer 5.00 uur. Dit betekent dat de laatste horecatenten moeten gaan sluiten. Tijdens de leegloop in Vlaardingen ontstaan vaak de meeste opstootjes. Het Sus-team en de twee horecawagens staan op de achtergrond en kunnen ingrijpen wanneer nodig. De mannen van het Sus-team hebben hier de taak om de mensen die blijven hangen op straat weg te begeleiden.

Terwijl alles vrij rustig verloopt  zien de agenten een groepje vechten. In eerste instantie lijkt het op ‘nep-vechten’, maar al gauw loopt het uit in een flinke  vechtpartij. Direct worden  andere eenheden en de noodhulp-bus van Vlaardingen ingelicht. De lange wapenstok gaat mee en de groep wordt uit elkaar getrokken. De leden van het Sus-team halen een jongen uit de groep en de rest van de groep wordt verzocht naar huis te gaan. Hierna keert de rust al snel weer terug.

Nadat alle bezoekers richting huis zijn, kunnen de agenten nog een laatste ronde maken. Hier worden geen bijzonderheden meer aangetroffen. Hierna gaan de agenten richting het bureau waar nog de nodige administratie gedaan moet worden voordat de dienst erop zit.

 

 

Landelijk Nieuws