maart 2017

De vrijwillige politie

De politie is niet meer uit het straatbeeld te denken. Ze zijn overal; op straat, op het water en in de lucht. Naast de beroepsagenten heb je ook vrijwillige agenten. Zij gaan een aantal keer per maand surveilleren, houden controles en ondersteunen de beroepsagenten waar nodig.

Ervaringsverhaal:

Op dinsdag 27 december komt rond etenstijd een melding binnen van een vermiste jongen. De vrijwilligers rijden op dat moment in een onopvallende politiewagen rond in Maassluis. Omdat de vermiste jongen medicatie behoevend is kunnen de collega’s in Vlaardingen alle hulp gebruiken. De agenten gaan direct naar het verkregen adres en horen de informatie van de ouders en de aanwezige collega’s. Wanneer er voldoende informatie is gaan zij mee zoeken naar de vermiste jongen.

Onderweg komen de agenten personen tegen die met zaklampen helpen zoeken naar de jongen, een goed samenwerking tussen de politie en de burger. Omdat Vlaardingen best groot is worden er ‘strategische’ punten bezocht die in kaart waren gebracht. Zo kijken de agenten bij een vestiging van de McDonald’s en bij een gebouw in aanbouw. Na enige tijd gezocht te hebben zien de agenten een jongen lopen met een vrouw. De agenten spreken de jongen aan en kijken of het de vermiste jongen is, helaas blijkt het hem niet te zien.

Plots horen de agenten over de portofoon, dat er een jongen is gevonden op Rotterdam-Centraal. Na wat communicatie met de collega’s  blijkt het de vermiste jongen te zijn. De agenten gaan, met het onopvallende voertuig, naar Rotterdam-Centraal. De jongen zit veilig binnen en aan hem worden verschillende vragen gesteld, zoals “waar ben je geweest?”.

Na deze vragen kan de jongen worden meegenomen naar zijn moeder in Vlaardingen. Als blijkt dat de jongen ook een fiets bij  zich had  wordt het wegbrengen iets moeilijker. In een Volkswagen Golf, waar de agenten in reden, past geen fiets. Een journalist die mee liep tijdens de zoektocht was bereid om met de fiets per trein naar Vlaardingen te reizen. Eenmaal thuis werd de jongen herenigd met onder andere zijn familie. Dit is slechts één van de verhalen wat een (vrijwillige) agent mee maakt tijdens zijn of haar dienst.

Later op de avond rijden de agenten weer Maassluis in. Hun oog valt op een auto, die opvalt door het rijgedrag. De agenten rijden een tijdje achter de auto aan en geven hem een stopteken. De agenten spreken de man aan en controleren zijn auto. Nadat zijn gegevens zijn gecontroleerd en er niets wordt aangetroffen mag de man weer met vervolg.

112Maassluis | Tom | Politie houdt grote alcoholcontrole in Maassluis en Vlaardingen

Foto ter illustratie

De vrijwillige agenten hebben wel een aantal ’afwijkingen’ van een ‘standaard’ politieagent op straat. Zo dragen de meeste vrijwilligers géén vuurwapen. Wel hebben zij een wapenstok, handboeien, pepperspray en een portofoon. Verder hebben de vrijwilligers een politieopleiding van een aantal jaar gevolgd. Als er meldingen binnenkomen van vuurwapens of dergelijke zullen de vrijwilligers afstand moeten houden. Wanneer het sein veilig wordt gegeven kunnen zij gaan assisteren. De huidige rang voor de meeste vrijwillige agenten is Surveillant.

Kortom, de vrijwilligers zijn ook gewoon politieagenten, die zorgen voor een veilige omgeving. Deze agenten zetten zich vrijwillig in om jouw plaats en Nederland veilig te houden en mensen te helpen die dat behoeven.

Wij danken de vrijwillige agenten van het Basisteam Waterweg.

 

 

Tips banner

Landelijk nieuws

Auto raakt van de weg en komt tegen winkelpui tot stilstand in Swalmen.

Swalmen - Vrijdagmiddag rond 13.30 uur is op de Rijksweg-zuid in Swalmen een auto van de weg geraakt en tegen een pui van een reisbureau tot stilstand gekomen . Door de klap zijn een stuk muur en een kozijn beschadigd . Ook een ruit moest het ontgelden . Ook de auto zelf had zichtbare schade . Het is niet bekend of er iemand gewond is geraakt .  

Lees verder...
Deel van A6 tijdelijk afgesloten

Lelystad - Een deel van de A6is vanavond om 20:00 afgesloten vanwege wegwerkzaamheden. Het gaat om het stuk snelweg tussen de afslagen Lelystad (afrit 10) en Lelystad-Noord (afrit 11) richting Emmeloord. Op vrijdagochtend 6:00 is de weg weer open. De werkzaamheden bestaan uit het vervangen van de bovenste laag asfalt. Via borden is een omleiding aangegeven.

Lees verder...
Getuigen verkeersongeval gezocht

Almelo - op woensdag 30 mei omstreeks 07.50 uur, reed een bromfiets met daarop het slachtoffer over het fietspad van de N349. Hij reed in de richting van Mariaparochie en kwam vanuit Almelo. Bij het naderen van een groep fietsers gaf de bestuurder door middel van claxonneren aan dat hij er langs wilde. De meeste fietsers weken uit, echter een fietser kwam op zijn weghelft waardoor de oude man op de bromfiets uit moest wijken. Hij kwam hierdoor ten val. Met als gevolg enkele schaafwonden aan hoofd en handen en pijnlijke ribben. De fietsers zijn niet gestopt. De veroorzaker betrof een blanke jongen van ongeveer 17 of 18 jaar oud en droeg wit t-shirt. Het slachtoffer wil graag in contact komen met de persoon die de oorzaak is van de valpartij. Ben jij degene die hierbij betrokken was, of weet je wie dit zou moeten zijn? Bel dan via 0900-8444 onder vermelding van zaaknummer 2018236107.

Lees verder...
Politie zoekt getuigen na explosie in woning

Zutphen - De recherche is een onderzoek gestart nadat er in de nacht van woensdag op donderdag 31 mei een explosie plaatsvond in een woning aan de Lunettestraat in Zutphen. De politie gaat er vanuit dat de explosie is veroorzaakt door een explosief. Omstreeks 3.45 uur kregen de hulpdiensten een melding dat er een explosie was in de woning. Er raakte niemand gewond, maar de woning raakte wel zwaar beschadigd. De recherche startte een onderzoek waaruit blijkt dat er waarschijnlijk een explosief in de woning is ontploft. Om wat voor soort explosief het gaat is nog onduidelijk. Getuigen Het rechercheonderzoek richt zich op sporen in en rond de woning. Ook wordt gezocht naar getuigen en wordt er een buurtonderzoek uitgevoerd. Daarnaast hoop de politie dat er getuigen zijn die informatie hebben die kan helpen bij het onderzoek. Iets gezien of gehoord? Misschien heeft u rond het tijdstip van de explosie iets gezien of gehoord in de Lunettestraat of daar in de buurt? Of heeft u andere informatie die de politie kan helpen? Neem dan contact op via 0900-8844. Melden kan ook anoniem via 0800-7000

Lees verder...
Politie zoekt getuigen van gewelddadige beroving in Apeldoorn

Apeldoorn - In de nacht van woensdag op donderdag 31 mei werd rond 01.30 uur een man uit Apeldoorn door twee mannen mishandeld en beroofd van zijn portemonnee. Dit gebeurde aan de Laan van Zevenhuizen in Apeldoorn. De politie zoekt getuigen die meer kunnen vertellen over dit incident. Het slachtoffer was even daarvoor in de buurt van het Mheenpark aangesproken door twee mannen. Toen hij even later aan de Laan van Zevenhuizen was, fietsten de twee mannen weer naar hem toe. Een van de mannen sloeg het slachtoffer hard op zijn kaak, waardoor hij viel. De verdachte pakte vervolgens de portemonnee van het slachtoffer waarna hij er samen met de andere man op de fiets vandoor ging via de Sluisoordlaan richting het centrum. De verdachte die het slachtoffer sloeg was een blanke man van ongeveer 1.85 meter lang met een normaal postuur en kort, blond haar. De man die bij hem was, was ook blank, ongeveer 1.80 meter lang en had ook een normaal postuur. Getuigen gezocht Ondanks de summiere beschrijving van de daders, hoopt de politie op getuigen die in de nacht van 31 mei iets opvallends hebben gezien. Slaat u aan op dit signalement en heeft u informatie die van waarde kan zijn voor het onderzoek? Bel dan 0900-8844.

Lees verder...
Bekijk al het
landelijke nieuws