blogname

112
maassluis.nl

De nieuwsgroep
voor Nederland!
De vrijwillige politie

De politie is niet meer uit het straatbeeld te denken. Ze zijn overal; op straat, op het water en in de lucht. Naast de beroepsagenten heb je ook vrijwillige agenten. Zij gaan een aantal keer per maand surveilleren, houden controles en ondersteunen de beroepsagenten waar nodig.

Ervaringsverhaal:

Op dinsdag 27 december komt rond etenstijd een melding binnen van een vermiste jongen. De vrijwilligers rijden op dat moment in een onopvallende politiewagen rond in Maassluis. Omdat de vermiste jongen medicatie behoevend is kunnen de collega’s in Vlaardingen alle hulp gebruiken. De agenten gaan direct naar het verkregen adres en horen de informatie van de ouders en de aanwezige collega’s. Wanneer er voldoende informatie is gaan zij mee zoeken naar de vermiste jongen.

Onderweg komen de agenten personen tegen die met zaklampen helpen zoeken naar de jongen, een goed samenwerking tussen de politie en de burger. Omdat Vlaardingen best groot is worden er ‘strategische’ punten bezocht die in kaart waren gebracht. Zo kijken de agenten bij een vestiging van de McDonald’s en bij een gebouw in aanbouw. Na enige tijd gezocht te hebben zien de agenten een jongen lopen met een vrouw. De agenten spreken de jongen aan en kijken of het de vermiste jongen is, helaas blijkt het hem niet te zien.

Plots horen de agenten over de portofoon, dat er een jongen is gevonden op Rotterdam-Centraal. Na wat communicatie met de collega’s  blijkt het de vermiste jongen te zijn. De agenten gaan, met het onopvallende voertuig, naar Rotterdam-Centraal. De jongen zit veilig binnen en aan hem worden verschillende vragen gesteld, zoals “waar ben je geweest?”.

Na deze vragen kan de jongen worden meegenomen naar zijn moeder in Vlaardingen. Als blijkt dat de jongen ook een fiets bij  zich had  wordt het wegbrengen iets moeilijker. In een Volkswagen Golf, waar de agenten in reden, past geen fiets. Een journalist die mee liep tijdens de zoektocht was bereid om met de fiets per trein naar Vlaardingen te reizen. Eenmaal thuis werd de jongen herenigd met onder andere zijn familie. Dit is slechts één van de verhalen wat een (vrijwillige) agent mee maakt tijdens zijn of haar dienst.

Later op de avond rijden de agenten weer Maassluis in. Hun oog valt op een auto, die opvalt door het rijgedrag. De agenten rijden een tijdje achter de auto aan en geven hem een stopteken. De agenten spreken de man aan en controleren zijn auto. Nadat zijn gegevens zijn gecontroleerd en er niets wordt aangetroffen mag de man weer met vervolg.

112Maassluis | Tom | Politie houdt grote alcoholcontrole in Maassluis en Vlaardingen

Foto ter illustratie

De vrijwillige agenten hebben wel een aantal ’afwijkingen’ van een ‘standaard’ politieagent op straat. Zo dragen de meeste vrijwilligers géén vuurwapen. Wel hebben zij een wapenstok, handboeien, pepperspray en een portofoon. Verder hebben de vrijwilligers een politieopleiding van een aantal jaar gevolgd. Als er meldingen binnenkomen van vuurwapens of dergelijke zullen de vrijwilligers afstand moeten houden. Wanneer het sein veilig wordt gegeven kunnen zij gaan assisteren. De huidige rang voor de meeste vrijwillige agenten is Surveillant.

Kortom, de vrijwilligers zijn ook gewoon politieagenten, die zorgen voor een veilige omgeving. Deze agenten zetten zich vrijwillig in om jouw plaats en Nederland veilig te houden en mensen te helpen die dat behoeven.

Wij danken de vrijwillige agenten van het Basisteam Waterweg.

 

 

Landelijk Nieuws