Juni 2016

Op maandag 19 juli 2016 hielden we met Jan Louter, districtelijk operationeel commandant High Impact Crimes van het district Rijnmond Noord van de politie-eenheid Rotterdam een interview.  Dit district bestaat uit 3 basisteams  (Waterweg, Schiedam en Midden Schieland) en een opsporingsteam.

De teams binnen dit district  houden  zich onder andere bezig met zaken zoals; overvallen, woninginbraken en straatroven. Dit zijn zaken die een grote impact hebben op mensen. Deze zogenoemde High Impact Crimes  zijn een speerpunt van de politie en hebben hoge prioriteit.

Met name in Vlaardingen maar ook in Maassluis is er mede door de gerichte aanpak van deze High Impact Crimes  en de prioriteit die de politie daar aan geeft een daling te zien van de criminaliteitscijfers. Dit geldt dan in het bijzonder op het gebied van de woninginbraken. Helaas is het lang nog niet veilig genoeg en moeten die cijfers nog meer gaan dalen.

De teams houden ter bestrijding, maar ook ter preventie van die zaken  vaak gerichte acties zoals;  verkeerscontroles, preventieacties  en postacties en men heeft over die zaken  nauw contact met verschillende instanties, waaronder de gemeente, buurtpreventie, woningstichtingen en dergelijke.

Een voorbeeld van een preventieactie in samenwerking met de gemeente is dat er enige tijd geleden een ex-inbreker, werkzaam  voor de stichting preventie en veiligheid, is ingezet. Deze ex beroepsinbreker  liep een middagje door de straten en achterpaden van een bepaalde wijk.  Tijdens deze middag gedroeg hij zich als een ware inbreker en keek hij in verschillende tuinen en huizen naar mogelijkheden om in te breken. Opvallend was dat veel mensen hem soms gek aankeken die middag, maar geen van die mensen  sprak  hem aan of belde 112. Juist in dit soort situaties is het van groot belang om 112 te bellen! ! Aan het eind van de dag werden bewoners van die betreffende wijk waar de ex- inbreker had rondgelopen uitgenodigd in de Koningshof te Maassluis voor een voorlichting over woninginbraken. Toen de ex- inbreker de door hem gemaakte foto’s  van inbraak gevoelige punten en mogelijkheden om binnen te komen toonde, stonden mensen perplex hoe makkelijk hij overal binnen had kunnen komen. Het doel van die actie namelijk “bewustwording”  was daardoor grotendeels behaald.

Veel inbraken zijn te voorkomen met degelijk hang- en sluitwerk en vooral bij oudere woningen is het hang- en sluitwerk niet meer bestand tegen inbrekers. Controleer je hang en sluitwerk dus en is deze aan vernieuwing toe zorg dan dat je goedgekeurde (politie-keurmerk veilig wonen) sloten koopt. Een “goede inbreker” kan binnen 30 seconde een woning betreden. Een bekende inbraakmethode is de “Bulgaarse methode”.  Men breekt dan met een tang het cilinderslot af en men kan dan vrij gemakkelijk de deur van het slot halen. Dit toont maar eens aan hoe makkelijk het is om een wat ouder slot open te breken.

Een ander veelvoorkomend probleem zijn babbeltrucs, waarbij mensen op een slinkse wijze zich binnen praten en dan in de woning een diefstal plegen. Deze methode wordt  vaak gebruikt bij oudere mensen. De politie deelt stickers uit met tips wat mensen moeten doen als er “zomaar” aangebeld wordt. Doe dus nooit  zomaar open doen maar eerst kijken wie er voor de deur staat  en gebruik een kierstandhouder. Geef nooit vertrouwelijke spullen of codes door. Vertrouwd u het niet bel 112 of als u twijfelt bel dan met het bedrijf, waarvan diegene aan de deur zegt dat hij of zij is.

In de lente en zomermaanden wordt  het de inbrekers ook een stuk makkelijker gemaakt. Ramen en deuren staan vaak open en hoe makkelijk is het dan voor inbrekers om naar binnen te komen of te klimmen.  Al bent u maar even uit het zicht dan kan het zomaar zijn dat uw portemonnee of Ipad weg is die u net op de tafel had gelegd. Wees hierop alert en beveilig de boel, gaat u de deur uit sluit dan alle ramen en deuren goed af. Huissleutels, makkelijk om ergens neer te leggen, maar ook hier gaat het vaak fout! Leg geen sleutel onder een deurmat of bloempot. Heeft u een huissleutel aan uw fietssleutels laat dan nooit de fiets staan met de sleutels erin, zelfs niet in uw eigen achtertuin! Als tip is het belangrijk dat uw woning en de omgeving goed verlicht is. Een verlichte woning + tuin schrikt potentiële inbrekers af.

Buurtwhatsapp; hier kunnen we tegenwoordig niet meer zonder. Dit is een ideaal systeem om elkaar op de hoogte brengen verdachte situaties, zodat men samen kan uitkijken en de ogen op houden. Uiteraard geldt ook hier: bij verdachte situatie bel eerst 112 ! Ga niet voor eigen politie agent spelen maar houdt de situatie goed in de gaten en geef dit door aan de meldkamer. Onlangs heeft het er toe geleid dat mede door de inzet van de buurtwhatsapp  3 verdachte woninginbrekers zijn aangehouden.

De politie werkt dag en nacht aan een veilige stad maar zonder hulp van het publiek wordt het erg moeilijk. Men moet dus alert zijn op verdachte personen en situaties  en als men het niet vertrouwd direct 112 bellen.  Helaas zijn er mensen die niet durven  te bellen, omdat men niet zeker is van de zaak. Maar we willen u met klem benadrukken, ziet u iets wat u verdacht vindt, bel 112 !

Tot zover het gesprek met  coördinator High Impact Crimes van het politiedistrict Rijnmond Noord  Wij danken Jan Louter voor dit interview

Tips banner

Landelijk nieuws

Auto raakt van de weg en komt tegen winkelpui tot stilstand in Swalmen.

Swalmen - Vrijdagmiddag rond 13.30 uur is op de Rijksweg-zuid in Swalmen een auto van de weg geraakt en tegen een pui van een reisbureau tot stilstand gekomen . Door de klap zijn een stuk muur en een kozijn beschadigd . Ook een ruit moest het ontgelden . Ook de auto zelf had zichtbare schade . Het is niet bekend of er iemand gewond is geraakt .  

Lees verder...
Deel van A6 tijdelijk afgesloten

Lelystad - Een deel van de A6is vanavond om 20:00 afgesloten vanwege wegwerkzaamheden. Het gaat om het stuk snelweg tussen de afslagen Lelystad (afrit 10) en Lelystad-Noord (afrit 11) richting Emmeloord. Op vrijdagochtend 6:00 is de weg weer open. De werkzaamheden bestaan uit het vervangen van de bovenste laag asfalt. Via borden is een omleiding aangegeven.

Lees verder...
Getuigen verkeersongeval gezocht

Almelo - op woensdag 30 mei omstreeks 07.50 uur, reed een bromfiets met daarop het slachtoffer over het fietspad van de N349. Hij reed in de richting van Mariaparochie en kwam vanuit Almelo. Bij het naderen van een groep fietsers gaf de bestuurder door middel van claxonneren aan dat hij er langs wilde. De meeste fietsers weken uit, echter een fietser kwam op zijn weghelft waardoor de oude man op de bromfiets uit moest wijken. Hij kwam hierdoor ten val. Met als gevolg enkele schaafwonden aan hoofd en handen en pijnlijke ribben. De fietsers zijn niet gestopt. De veroorzaker betrof een blanke jongen van ongeveer 17 of 18 jaar oud en droeg wit t-shirt. Het slachtoffer wil graag in contact komen met de persoon die de oorzaak is van de valpartij. Ben jij degene die hierbij betrokken was, of weet je wie dit zou moeten zijn? Bel dan via 0900-8444 onder vermelding van zaaknummer 2018236107.

Lees verder...
Politie zoekt getuigen na explosie in woning

Zutphen - De recherche is een onderzoek gestart nadat er in de nacht van woensdag op donderdag 31 mei een explosie plaatsvond in een woning aan de Lunettestraat in Zutphen. De politie gaat er vanuit dat de explosie is veroorzaakt door een explosief. Omstreeks 3.45 uur kregen de hulpdiensten een melding dat er een explosie was in de woning. Er raakte niemand gewond, maar de woning raakte wel zwaar beschadigd. De recherche startte een onderzoek waaruit blijkt dat er waarschijnlijk een explosief in de woning is ontploft. Om wat voor soort explosief het gaat is nog onduidelijk. Getuigen Het rechercheonderzoek richt zich op sporen in en rond de woning. Ook wordt gezocht naar getuigen en wordt er een buurtonderzoek uitgevoerd. Daarnaast hoop de politie dat er getuigen zijn die informatie hebben die kan helpen bij het onderzoek. Iets gezien of gehoord? Misschien heeft u rond het tijdstip van de explosie iets gezien of gehoord in de Lunettestraat of daar in de buurt? Of heeft u andere informatie die de politie kan helpen? Neem dan contact op via 0900-8844. Melden kan ook anoniem via 0800-7000

Lees verder...
Politie zoekt getuigen van gewelddadige beroving in Apeldoorn

Apeldoorn - In de nacht van woensdag op donderdag 31 mei werd rond 01.30 uur een man uit Apeldoorn door twee mannen mishandeld en beroofd van zijn portemonnee. Dit gebeurde aan de Laan van Zevenhuizen in Apeldoorn. De politie zoekt getuigen die meer kunnen vertellen over dit incident. Het slachtoffer was even daarvoor in de buurt van het Mheenpark aangesproken door twee mannen. Toen hij even later aan de Laan van Zevenhuizen was, fietsten de twee mannen weer naar hem toe. Een van de mannen sloeg het slachtoffer hard op zijn kaak, waardoor hij viel. De verdachte pakte vervolgens de portemonnee van het slachtoffer waarna hij er samen met de andere man op de fiets vandoor ging via de Sluisoordlaan richting het centrum. De verdachte die het slachtoffer sloeg was een blanke man van ongeveer 1.85 meter lang met een normaal postuur en kort, blond haar. De man die bij hem was, was ook blank, ongeveer 1.80 meter lang en had ook een normaal postuur. Getuigen gezocht Ondanks de summiere beschrijving van de daders, hoopt de politie op getuigen die in de nacht van 31 mei iets opvallends hebben gezien. Slaat u aan op dit signalement en heeft u informatie die van waarde kan zijn voor het onderzoek? Bel dan 0900-8844.

Lees verder...
Bekijk al het
landelijke nieuws