Juli 2016

Op 9 augustus 2016 hielden wij met Ashley Hoogendijk, evenementen coördinator en hoofdagent bij de Politie eenheid Rotterdam, een interview rondom de voorbereiding van Heaven Outdoor in Vlaardingen.

 

Voorbereiding

Het voorbereiden van Heaven Outdoor begint al erg vroeg, namelijk in oktober 2015. De organisatie maakt plattegronden aan, regelt beveiliging en maakt een concept-draaiboek. De politie, brandweer, GHOR, gemeente en DCMR bekijken allemaal de documenten die ze aangeleverd krijgen. Daarna komen de verschillende instanties bij elkaar,  gaan overleggen en kijken naar hoe de organisatie ingedeeld is. De politie geeft advies aan de organisatie, hoe alles het beste kan verlopen. De politie, brandweer en GHOR moeten allemaal hun advies richting de gemeente afgeven. Als dit traject is doorlopen kan de gemeente het evenement vergunnen, zodat het festival veilig kan verlopen. Wanneer dit allemaal is geregeld, kan de politie zich gaan voorbereiden. De politie moet bijvoorbeeld ME aanvragen, (speciale) voertuigen reserveren en uitgebreide draaiboeken samenstellen. De politie gaat samen met alle anderen betrokken diensten, in de week voorafgaand aan het evenement, 3 keer kijken of de organisatie zich houdt aan de afspraken en plattegronden die eerder samengesteld zijn.  Twee van de drie keer is voor het toezicht houden op de afspraken, dit wordt ook wel  de “schouw” genoemd. Een keer is voor de controle op de (nood-)verlichting en vluchtroutes. Het overkoepelende evenementen bureau van de politie houdt toezicht op de organisatie van de agenten. Wanneer nodig kunnen zij ook zaken regelen en tips geven.

 

Materiaal

De politie moet van tevoren voertuigen reserveren en manschappen inplannen. Dit jaar had de politie 1 ME-sectie, die bestaat uit 3x 8 man, een commandant, een opgeleide chauffeur, en een logistiek medewerker. De ME groep word tegenwoordig “Flex-ME” genoemd. Er stonden ook 2 agenten van de hondenbrigade ingepland, die uiteraard ook hun honden bij zich hadden. Het biketeam was ook aanwezig, zij kunnen zich snel bewegen over bospaadjes en voetpaden in de omgeving, eveneens  als de 2 motoragenten die ook ingezet waren. Verder was er een camerawagen gereserveerd met speciaal op  geleide agenten, die kunnen het terrein met diverse camera’s in de gaten houden. Om alle agenten te coördineren, was er een commandovoertuig. Hierin worden ook de camerabeelden in de gaten gehouden en komen om het uur alle leiders van de betrokken organisaties bij elkaar om te kijken of alles nog volgens plan loopt en of er geen problemen zijn. De voetbaleenheid van de politie was ook aanwezig om eventuele hooligans van voetbalclubs te herkennen. Wanneer zij herkent worden, wordt dit doorgegeven aan de camerawagen, die ze weer in de gaten houden. Wanneer de hooligans de fout in gaan worden zij gewaarschuwd door de beveiliging, bij een volgende overtreding of misstap worden zij direct verwijderd van het terrein. Dit geldt overigens voor alle bezoekers. Team handhaving & Toezicht van de gemeente waren aanwezig om onder andere de verkeersregelaars te ondersteunen en toezicht te houden. De politie Vlaardingen & Schiedam waren met 16 agenten in dienst, om het festival goed te laten verlopen. Alle reguliere voertuigen en agenten waren gewoon op straat, om de te surveilleren en meldingen af te handelen. Alle agenten werden gebriefd op het politiebureau Vlaardingen, hier worden onder andere aandachtspunten besproken. Er waren ook 2 mensen van de parketpolitie aanwezig, die beide een arrestantenbus bij zich hadden. Hierin kunnen arrestanten tijdelijk worden opgesloten en veilig worden vervoerd.

 

Locatie

Dit jaar was de tweede editie van Heaven Outdoor opnieuw aan de Surfplas. Een ideale locatie, omdat het vrij weinig overlast veroorzaakt. De DCMR heeft weinig (geluids)klachten ontvangen dit jaar. Vorig jaar was de muziek goed te horen in Maassluis, dat kwam door de windrichting.  Een klein nadeel op dit terrein zijn de (hoofd)vluchtroutes, daar waren er maar twee van. De bezoekers konden het viaduct van de A20 over of moesten als het nodig was de Zuidbuurt kant uit. Dit is voldoende en dus toegestaan. Het aantal bezoekers stijgt elkaar jaar met zo’n 2500 man, in 2015 waren dit er ongeveer 5000 en dit jaar 7500, verwacht wordt dat er in 2017 10.000 bezoekers komen.

 

Festival

Tijdens het festival is de organisatie verantwoordelijk, de politie komt alleen op het terrein wanneer er problemen zijn.  Iedereen die het festival kwam bezoeken moest een fouillering ondergaan. Softdrugs moet worden afgestaan en in een speciale kluis worden gedeponeerd. Als er Harddrugs of wapens werden gevonden, dan werd de toegang geweigerd. Aan het einde van de avond werd de kluis geleegd, dat werd gedaan door een agent en beveiliger, zodat beide er toezicht op hebben wat en hoeveel er precies in de kluis zit. Aan het einde van het festival wordt het terrein volledig leeg geveegd door de beveiliging. Dit houdt in dat alle beveiligers in een lange linie, de bezoekers verzoeken het terrein te verlaten. Tijdens het festival werden diverse verkeersregelaars ingezet. Veel bezoekers werden afgezet door vrienden of familie bij het pompstation langs de A20, maar dit zorgde voor problemen. Bezoekers kunnen namelijk niet vanaf het benzinestation richting het evenemententerrein komen. De beveiliging/verkeersregelaar heeft zo’n 100 mensen weggestuurd bij het benzinestation welke hier wilde parkeren of via het benzinestation naar het evenemententerrein probeerde te komen. Rondom het benzinestation waren zelfs extra hekken neergezet, omdat vorig jaar bezoekers door sloten heen gingen om na het evenement opgehaald te kunnen worden bij dit benzinestation. De politie en handhaving waren ook hier om toezicht te houden.

 

Geslaagde dag

De eenheid RIO (Regionale Informatie Ondersteuning) van de politie hielden alle informatie stromen scherp in de gaten. Zij controleerde vreemde berichten op Twitter of anderen (social) media. Een aantal weken van te voren wordt alles gemonitord. Zelfs de DJ’s worden van te voren gecontroleerd en ook word gekeken wat voor publiek zij aantrekken. Ook wordt er rekening gehouden met anderen evenementen in de regio.  Tijdens het evenement zijn er geen aanhoudingen verricht.  De politie heeft geen extra maatregelen getroffen rondom een eventuele terreurdreiging die er zou kunnen zijn. Wel wordt dit scenario vooraf besproken met de verschillende diensten. In het draaiboek stonden diverse scenario’s, van extreme hitte tot wat te doen bij brand of een grote groep personen die onwel zijn geworden door drugs.

 

Het was een geslaagd evenement met heel weinig problemen en veel positieve reacties. De politie heeft er alles aangedaan om het evenement goed te laten verlopen, en dat is gelukt. De sfeer was enorm.

Een evenement is bijna 90% voorbereiding en 10% op de dag zelf. 

 

Wij danken,

 

Ashley Hoogendijk, hoofdagent, Politie eenheid Rotterdam.

Voor dit interview.

Tips banner

Landelijk nieuws

Auto raakt van de weg en komt tegen winkelpui tot stilstand in Swalmen.

Swalmen - Vrijdagmiddag rond 13.30 uur is op de Rijksweg-zuid in Swalmen een auto van de weg geraakt en tegen een pui van een reisbureau tot stilstand gekomen . Door de klap zijn een stuk muur en een kozijn beschadigd . Ook een ruit moest het ontgelden . Ook de auto zelf had zichtbare schade . Het is niet bekend of er iemand gewond is geraakt .  

Lees verder...
Deel van A6 tijdelijk afgesloten

Lelystad - Een deel van de A6is vanavond om 20:00 afgesloten vanwege wegwerkzaamheden. Het gaat om het stuk snelweg tussen de afslagen Lelystad (afrit 10) en Lelystad-Noord (afrit 11) richting Emmeloord. Op vrijdagochtend 6:00 is de weg weer open. De werkzaamheden bestaan uit het vervangen van de bovenste laag asfalt. Via borden is een omleiding aangegeven.

Lees verder...
Getuigen verkeersongeval gezocht

Almelo - op woensdag 30 mei omstreeks 07.50 uur, reed een bromfiets met daarop het slachtoffer over het fietspad van de N349. Hij reed in de richting van Mariaparochie en kwam vanuit Almelo. Bij het naderen van een groep fietsers gaf de bestuurder door middel van claxonneren aan dat hij er langs wilde. De meeste fietsers weken uit, echter een fietser kwam op zijn weghelft waardoor de oude man op de bromfiets uit moest wijken. Hij kwam hierdoor ten val. Met als gevolg enkele schaafwonden aan hoofd en handen en pijnlijke ribben. De fietsers zijn niet gestopt. De veroorzaker betrof een blanke jongen van ongeveer 17 of 18 jaar oud en droeg wit t-shirt. Het slachtoffer wil graag in contact komen met de persoon die de oorzaak is van de valpartij. Ben jij degene die hierbij betrokken was, of weet je wie dit zou moeten zijn? Bel dan via 0900-8444 onder vermelding van zaaknummer 2018236107.

Lees verder...
Politie zoekt getuigen na explosie in woning

Zutphen - De recherche is een onderzoek gestart nadat er in de nacht van woensdag op donderdag 31 mei een explosie plaatsvond in een woning aan de Lunettestraat in Zutphen. De politie gaat er vanuit dat de explosie is veroorzaakt door een explosief. Omstreeks 3.45 uur kregen de hulpdiensten een melding dat er een explosie was in de woning. Er raakte niemand gewond, maar de woning raakte wel zwaar beschadigd. De recherche startte een onderzoek waaruit blijkt dat er waarschijnlijk een explosief in de woning is ontploft. Om wat voor soort explosief het gaat is nog onduidelijk. Getuigen Het rechercheonderzoek richt zich op sporen in en rond de woning. Ook wordt gezocht naar getuigen en wordt er een buurtonderzoek uitgevoerd. Daarnaast hoop de politie dat er getuigen zijn die informatie hebben die kan helpen bij het onderzoek. Iets gezien of gehoord? Misschien heeft u rond het tijdstip van de explosie iets gezien of gehoord in de Lunettestraat of daar in de buurt? Of heeft u andere informatie die de politie kan helpen? Neem dan contact op via 0900-8844. Melden kan ook anoniem via 0800-7000

Lees verder...
Politie zoekt getuigen van gewelddadige beroving in Apeldoorn

Apeldoorn - In de nacht van woensdag op donderdag 31 mei werd rond 01.30 uur een man uit Apeldoorn door twee mannen mishandeld en beroofd van zijn portemonnee. Dit gebeurde aan de Laan van Zevenhuizen in Apeldoorn. De politie zoekt getuigen die meer kunnen vertellen over dit incident. Het slachtoffer was even daarvoor in de buurt van het Mheenpark aangesproken door twee mannen. Toen hij even later aan de Laan van Zevenhuizen was, fietsten de twee mannen weer naar hem toe. Een van de mannen sloeg het slachtoffer hard op zijn kaak, waardoor hij viel. De verdachte pakte vervolgens de portemonnee van het slachtoffer waarna hij er samen met de andere man op de fiets vandoor ging via de Sluisoordlaan richting het centrum. De verdachte die het slachtoffer sloeg was een blanke man van ongeveer 1.85 meter lang met een normaal postuur en kort, blond haar. De man die bij hem was, was ook blank, ongeveer 1.80 meter lang en had ook een normaal postuur. Getuigen gezocht Ondanks de summiere beschrijving van de daders, hoopt de politie op getuigen die in de nacht van 31 mei iets opvallends hebben gezien. Slaat u aan op dit signalement en heeft u informatie die van waarde kan zijn voor het onderzoek? Bel dan 0900-8844.

Lees verder...
Bekijk al het
landelijke nieuws