januari 2017

Afluisteren en of tappen

Het Openbaar Ministerie en de inlichtingen- en veiligheidsdiensten mogen onder strikte voorwaarden openbare communicatienetwerken en diensten aftappen. Dit gebeurt om criminele of terroristische activiteiten te voorkomen en hiervan verdachte personen op te sporen. Bij het aftappen gaat het om de inhoud van telefoongesprekken, sms- en mms-berichten en internetverkeer.

Hoe verzamelt de politie bewijs via aftappen?

Door telefoongesprekken af te luisteren.
Door de elektronische communicatie af te tappen. Denkt u hierbij aan sms- en mms-berichten en internetverkeer (downloads, videogesprekken en bijdragen aan internetfora).
Door personen te volgen op sociale media zoals Facebook, maar ook Ping en Skype af te tappen.

Waarom tapt de politie informatie?

‘Tappen’ levert de politie veel informatie op over de activiteiten van daders en mededaders; wie ze kennen en over de verblijfplaatsen van mensen en goederen. Uit internettaps blijkt bijvoorbeeld dat de verdachte geregeld kinderporno ontvangt via e-mail. Of dat iemand probeert om beveiligde computersystemen te kraken. Op basis hiervan kan er een huiszoekingsbevel komen.

Wanneer mag de politie telefoons afluisteren of elektronische communicatie aftappen?

  • Er moet sprake zijn van een misdrijf waarop een gevangenisstraf van vier jaar of meer staat (de verdachte komt voor voorlopige hechtenis in aanmerking).
  • Het misdrijf is een ernstige inbreuk op de rechtsorde.
  • De rechter-commissaris moet toestemming hebben gegeven.
  • De afluisterperiode mag niet langer dan vier weken duren. Voor verlenging is toestemming van de officier van justitie nodig.

Mogen afgetapte gegevens worden gebruikt in andere zaken of tegen andere personen?

Gegevens mogen alleen worden gebruikt voor de zaak die de politie op dat moment onderzoekt. Wil de politie de gegevens ook in andere zaken of tegen andere personen gebruiken? Dan moet de politie hiervoor toestemming vragen aan de rechter-commissaris.

Wat betekent het aftappen voor aanbieders?

Aanbieders van openbare telecommunicatienetwerken en telecommunicatiediensten zijn wettelijk verplicht mee te werken aan het aftappen of opnemen van telecommunicatie als dat voor een strafzaak nodig is (zie het Wetboek van Strafvordering of de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2002, artikel 13.1 BW).

De kosten voor een volledig interceptiesysteem zijn hoog. De Nationale beheersorganisatie internetproviders (NBIP) kan zorgen voor een mobiele tapsysteem op het moment dat u als deelnemer een taplast krijgt. Het aftappen wordt geheel uitgevoerd door de NBIP. Zo hoeft u als provider niet de kosten voor een volledig interceptiesysteem te maken. Kijk voor meer informatie op de website van het NBIP.

Hoe lang mag de politie tapgegevens bewaren?

In de politieregisters moeten de gegevens met bronvermelding worden opgeslagen. Hoe lang de politie de gegevens mag bewaren, varieert van vijf tot dertig jaar, afhankelijk van de zaak

Ik ben afgetapt. Mag ik mijn gegevens inzien?

Ja, als er gegevens over u zijn vastgelegd, mag u deze altijd inzien. Wel moet u hier een klein bedrag voor betalen. De politie geeft geen afschrift, u mag geen kopie maken, wel mag u de gegevens met de hand overschrijven. Hiervoor betaalt u een klein bedrag. In sommige gevallen kan de politie een verzoek tot inzage weigeren. Alleen als de gegevens feitelijk onjuist zijn, kunt u de verantwoordelijke vragen de gegevens aan te vullen, te verwijderen, te verbeteren of af te schermen.

Tips banner

Landelijk nieuws

Auto raakt van de weg en komt tegen winkelpui tot stilstand in Swalmen.

Swalmen - Vrijdagmiddag rond 13.30 uur is op de Rijksweg-zuid in Swalmen een auto van de weg geraakt en tegen een pui van een reisbureau tot stilstand gekomen . Door de klap zijn een stuk muur en een kozijn beschadigd . Ook een ruit moest het ontgelden . Ook de auto zelf had zichtbare schade . Het is niet bekend of er iemand gewond is geraakt .  

Lees verder...
Deel van A6 tijdelijk afgesloten

Lelystad - Een deel van de A6is vanavond om 20:00 afgesloten vanwege wegwerkzaamheden. Het gaat om het stuk snelweg tussen de afslagen Lelystad (afrit 10) en Lelystad-Noord (afrit 11) richting Emmeloord. Op vrijdagochtend 6:00 is de weg weer open. De werkzaamheden bestaan uit het vervangen van de bovenste laag asfalt. Via borden is een omleiding aangegeven.

Lees verder...
Getuigen verkeersongeval gezocht

Almelo - op woensdag 30 mei omstreeks 07.50 uur, reed een bromfiets met daarop het slachtoffer over het fietspad van de N349. Hij reed in de richting van Mariaparochie en kwam vanuit Almelo. Bij het naderen van een groep fietsers gaf de bestuurder door middel van claxonneren aan dat hij er langs wilde. De meeste fietsers weken uit, echter een fietser kwam op zijn weghelft waardoor de oude man op de bromfiets uit moest wijken. Hij kwam hierdoor ten val. Met als gevolg enkele schaafwonden aan hoofd en handen en pijnlijke ribben. De fietsers zijn niet gestopt. De veroorzaker betrof een blanke jongen van ongeveer 17 of 18 jaar oud en droeg wit t-shirt. Het slachtoffer wil graag in contact komen met de persoon die de oorzaak is van de valpartij. Ben jij degene die hierbij betrokken was, of weet je wie dit zou moeten zijn? Bel dan via 0900-8444 onder vermelding van zaaknummer 2018236107.

Lees verder...
Politie zoekt getuigen na explosie in woning

Zutphen - De recherche is een onderzoek gestart nadat er in de nacht van woensdag op donderdag 31 mei een explosie plaatsvond in een woning aan de Lunettestraat in Zutphen. De politie gaat er vanuit dat de explosie is veroorzaakt door een explosief. Omstreeks 3.45 uur kregen de hulpdiensten een melding dat er een explosie was in de woning. Er raakte niemand gewond, maar de woning raakte wel zwaar beschadigd. De recherche startte een onderzoek waaruit blijkt dat er waarschijnlijk een explosief in de woning is ontploft. Om wat voor soort explosief het gaat is nog onduidelijk. Getuigen Het rechercheonderzoek richt zich op sporen in en rond de woning. Ook wordt gezocht naar getuigen en wordt er een buurtonderzoek uitgevoerd. Daarnaast hoop de politie dat er getuigen zijn die informatie hebben die kan helpen bij het onderzoek. Iets gezien of gehoord? Misschien heeft u rond het tijdstip van de explosie iets gezien of gehoord in de Lunettestraat of daar in de buurt? Of heeft u andere informatie die de politie kan helpen? Neem dan contact op via 0900-8844. Melden kan ook anoniem via 0800-7000

Lees verder...
Politie zoekt getuigen van gewelddadige beroving in Apeldoorn

Apeldoorn - In de nacht van woensdag op donderdag 31 mei werd rond 01.30 uur een man uit Apeldoorn door twee mannen mishandeld en beroofd van zijn portemonnee. Dit gebeurde aan de Laan van Zevenhuizen in Apeldoorn. De politie zoekt getuigen die meer kunnen vertellen over dit incident. Het slachtoffer was even daarvoor in de buurt van het Mheenpark aangesproken door twee mannen. Toen hij even later aan de Laan van Zevenhuizen was, fietsten de twee mannen weer naar hem toe. Een van de mannen sloeg het slachtoffer hard op zijn kaak, waardoor hij viel. De verdachte pakte vervolgens de portemonnee van het slachtoffer waarna hij er samen met de andere man op de fiets vandoor ging via de Sluisoordlaan richting het centrum. De verdachte die het slachtoffer sloeg was een blanke man van ongeveer 1.85 meter lang met een normaal postuur en kort, blond haar. De man die bij hem was, was ook blank, ongeveer 1.80 meter lang en had ook een normaal postuur. Getuigen gezocht Ondanks de summiere beschrijving van de daders, hoopt de politie op getuigen die in de nacht van 31 mei iets opvallends hebben gezien. Slaat u aan op dit signalement en heeft u informatie die van waarde kan zijn voor het onderzoek? Bel dan 0900-8844.

Lees verder...
Bekijk al het
landelijke nieuws