februari 2017

Het Landelijk Forensisch Service Centrum (LFSC) is een afdeling van de Landelijke Eenheid waar specialisten werken die de Forensische Opsporing voor heel de Nederlandse politie ondersteunen. Zij zijn gespecialiseerd op onderwerpen waarvoor dure apparatuur of een specialistische opleiding nodig is. Het gaat dan om dactyloscopie en biometrie, ontmanteling van drugslaboratoria, bijzondere zoekingen, coördinatie van onderzoek bij calamiteiten, en visualisatie en reconstructie bij misdrijven.

Dactyloscopie en biometrie

De specialisten van het team Dactyloscopie identificeren aan de hand van vingerafdrukken en handpalmafdrukken personen voor de strafrechtketen en opsporing. Dit doen zij aan de hand van zogenoemde typica in het lijnenpatroon: karakteristieke punten die gevormd worden door onderbrekingen in de regelmaat van het lijnenpatroon.  Een van de taken van het team is het beheer van Het Automatisch Vingerafdrukken Systeem Nederlandse Kollektie, ook wel HAVANK genoemd. Dit is een geautomatiseerd systeem van de politie voor de verwerking van zogeheten “papillairlijnafdrukken. Dat zijn de lijnen die je ziet aan de binnenkant van vingers en handpalmen (en voeten…). In dit systeem staan de vingerafdrukken van meer dan een miljoen personen.

Lastige sporen
Het team Dacty is gespecialiseerd in het afnemen van dactyloscopische sporen van objecten die op een plaats-delict lastig te af te nemen zijn. Bijvoorbeeld een gedeukt blikje of een plastic zak. Daarvoor is speciale apparatuur nodig.
Dankzij het Europees Raadsbesluit “Prüm” kunnen ook andere landen informatie ophalen uit HAVANK. Op haar beurt kan de Nederlandse politie ook in die andere, op HAVANK-aangesloten landen informatie opvragen. Dit levert geregeld hits op. Daarbij gaat het om ernstige misdrijven of de bekende cold cases.

Biometrische gegevens
Het gebruik van biometrische gegevens (de “meetbare eigenschappen van levende wezens”), zoals gezichtsherkenning, voor de opsporing is in ontwikkeling.

Ontmanteling van drugslaboratoria

Als chemische stoffen een bedreiging voor de omgeving vormen, komt de Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen ter plaatse, kortweg het LFO. Dat gebeurt hoofdzakelijk bij het aantreffen en ontmantelen van drugslaboratoria van synthetische drugs zoals XTC of amfetamine. Het LFO handelt ook bij incidenten waarbij chemische stoffen betrokken zijn. Wordt er chemisch afval gedumpt in Nederland, dan zorgt het LFO voor ondersteuning.

CBRN-e incidenten
CBRN-e incidenten zijn incidenten waarbij het gaat om Chemische, Biologische, Radiologische of Nucleaire stoffen. De ‘e’ staat voor explosieve stoffen. De medewerkers van het LFO zijn getraind en uitgerust om op het allerhoogste veiligheidsniveau op te treden.

Opleiden
Het LFO geeft ook training en opleiding aan politiemensen. Daarbij gebruikt het LFO een eigen trainingscentrum waar alle voorkomende productieprocessen (rond drugs) zijn opgebouwd. In combinatie met boobytraps, vuur en rook zijn realistische trainingen te geven. Drugslaboratoria zijn de laatste jaren steeds professioneler geworden. Het LFO doet er dan ook alles om die kennis up-to-date te houden.

Bijzondere zoekingen

Ook het team Bijzondere Zoekingen gebruikt speciale apparatuur: om naar vermiste personen te zoeken en om verborgen ruimten te vinden. Met sonar kunnen deze specialisten zoeken in water, met grondradar kunnen zij zoeken diep in de grond, met endoscopen kunnen zij kijken achter muren en zo zijn er nog wel wat meer apparaten waarmee zij kunnen zoeken bij objecten. Informatie wordt verwerkt in Geografische Informatie Systemen, waarbij gebruik wordt gemaakt van luchtfoto’s, satellietfoto’s, topografische kaarten, bodemkaarten enzovoort. Er wordt samengewerkt met externe partners zoals Defensie, Douane en commerciële bedrijven.

Expertteam Visualisatie en Reconstructie

Het vastleggen en visualiseren van een plaats delict (pd) en het reconstrueren van het misdrijf speelt een belangrijke rol in het opsporingsonderzoek en bij de bewijsvoering bij een dergelijk zwaar delict.

Vastleggen
Het ETVR komt in actie bij ernstige delicten zoals moord en doodslag. De deskundigen van dit team moeten de plaats delict nauwkeurig vastleggen. Het team gebruikt daarbij allerlei apparaten zoals landmeetkundige apparatuur, panorama-fotografie, drie-dimensionele laserscans enzovoort. Met de zo verkregen data maken zij visualisaties.

Visualisaties
Een foto zegt soms meer dan duizend woorden. Om te komen tot objectieve bewijsvoering in een onderzoek is het visualiseren (het laten zien) van de feiten belangrijk. Het ETVR maakt:

  • situatietekeningen op schaal
  • panoramafoto’s
  • presentaties
  • animaties
  • 3D geprinte voorwerpen.

Ook maakt het ETVR verschillende soorten reconstructies om inzicht te geven in de toedracht van het delict of om scenario’s te testen. Zo worden plaatsen delict aan de hand van scandata (data verkregen door het scannen met laserscanners) gemodelleerd, zodat de plaats delict op computerschermen rondom te bekijken is. In deze modellen zijn de gevonden sporen in te voeren, evenals beelden van de eventuele lichamen van slachtoffers. Samen met de andere deskundigen, zoals schotbaandeskundigen, bloedpatroonanalisten en forensisch onderzoekers, kan dan het misdrijf gereconstrueerd worden in een virtuele omgeving.

Replicatieonderzoek
Een replicatieonderzoek is een “proef op de som” waarbij wordt getoetst of een bepaalde handeling of gebeurtenis inderdaad het beweerde effect heeft, zoals bij het uitvoeren van botsproeven of schotproeven.

Simulatie
Door sporen op het wegdek te analyseren, worden simulaties op de plaats van ongeval met de betrokken voertuigen nagebootst.

Tips banner

Landelijk nieuws

Auto raakt van de weg en komt tegen winkelpui tot stilstand in Swalmen.

Swalmen - Vrijdagmiddag rond 13.30 uur is op de Rijksweg-zuid in Swalmen een auto van de weg geraakt en tegen een pui van een reisbureau tot stilstand gekomen . Door de klap zijn een stuk muur en een kozijn beschadigd . Ook een ruit moest het ontgelden . Ook de auto zelf had zichtbare schade . Het is niet bekend of er iemand gewond is geraakt .  

Lees verder...
Deel van A6 tijdelijk afgesloten

Lelystad - Een deel van de A6is vanavond om 20:00 afgesloten vanwege wegwerkzaamheden. Het gaat om het stuk snelweg tussen de afslagen Lelystad (afrit 10) en Lelystad-Noord (afrit 11) richting Emmeloord. Op vrijdagochtend 6:00 is de weg weer open. De werkzaamheden bestaan uit het vervangen van de bovenste laag asfalt. Via borden is een omleiding aangegeven.

Lees verder...
Getuigen verkeersongeval gezocht

Almelo - op woensdag 30 mei omstreeks 07.50 uur, reed een bromfiets met daarop het slachtoffer over het fietspad van de N349. Hij reed in de richting van Mariaparochie en kwam vanuit Almelo. Bij het naderen van een groep fietsers gaf de bestuurder door middel van claxonneren aan dat hij er langs wilde. De meeste fietsers weken uit, echter een fietser kwam op zijn weghelft waardoor de oude man op de bromfiets uit moest wijken. Hij kwam hierdoor ten val. Met als gevolg enkele schaafwonden aan hoofd en handen en pijnlijke ribben. De fietsers zijn niet gestopt. De veroorzaker betrof een blanke jongen van ongeveer 17 of 18 jaar oud en droeg wit t-shirt. Het slachtoffer wil graag in contact komen met de persoon die de oorzaak is van de valpartij. Ben jij degene die hierbij betrokken was, of weet je wie dit zou moeten zijn? Bel dan via 0900-8444 onder vermelding van zaaknummer 2018236107.

Lees verder...
Politie zoekt getuigen na explosie in woning

Zutphen - De recherche is een onderzoek gestart nadat er in de nacht van woensdag op donderdag 31 mei een explosie plaatsvond in een woning aan de Lunettestraat in Zutphen. De politie gaat er vanuit dat de explosie is veroorzaakt door een explosief. Omstreeks 3.45 uur kregen de hulpdiensten een melding dat er een explosie was in de woning. Er raakte niemand gewond, maar de woning raakte wel zwaar beschadigd. De recherche startte een onderzoek waaruit blijkt dat er waarschijnlijk een explosief in de woning is ontploft. Om wat voor soort explosief het gaat is nog onduidelijk. Getuigen Het rechercheonderzoek richt zich op sporen in en rond de woning. Ook wordt gezocht naar getuigen en wordt er een buurtonderzoek uitgevoerd. Daarnaast hoop de politie dat er getuigen zijn die informatie hebben die kan helpen bij het onderzoek. Iets gezien of gehoord? Misschien heeft u rond het tijdstip van de explosie iets gezien of gehoord in de Lunettestraat of daar in de buurt? Of heeft u andere informatie die de politie kan helpen? Neem dan contact op via 0900-8844. Melden kan ook anoniem via 0800-7000

Lees verder...
Politie zoekt getuigen van gewelddadige beroving in Apeldoorn

Apeldoorn - In de nacht van woensdag op donderdag 31 mei werd rond 01.30 uur een man uit Apeldoorn door twee mannen mishandeld en beroofd van zijn portemonnee. Dit gebeurde aan de Laan van Zevenhuizen in Apeldoorn. De politie zoekt getuigen die meer kunnen vertellen over dit incident. Het slachtoffer was even daarvoor in de buurt van het Mheenpark aangesproken door twee mannen. Toen hij even later aan de Laan van Zevenhuizen was, fietsten de twee mannen weer naar hem toe. Een van de mannen sloeg het slachtoffer hard op zijn kaak, waardoor hij viel. De verdachte pakte vervolgens de portemonnee van het slachtoffer waarna hij er samen met de andere man op de fiets vandoor ging via de Sluisoordlaan richting het centrum. De verdachte die het slachtoffer sloeg was een blanke man van ongeveer 1.85 meter lang met een normaal postuur en kort, blond haar. De man die bij hem was, was ook blank, ongeveer 1.80 meter lang en had ook een normaal postuur. Getuigen gezocht Ondanks de summiere beschrijving van de daders, hoopt de politie op getuigen die in de nacht van 31 mei iets opvallends hebben gezien. Slaat u aan op dit signalement en heeft u informatie die van waarde kan zijn voor het onderzoek? Bel dan 0900-8844.

Lees verder...
Bekijk al het
landelijke nieuws