Februari 2016

Het Landelijk Forensisch Service Centrum (LFSC) is een afdeling van de Landelijke Eenheid waar specialisten werken die de Forensische Opsporing voor heel de Nederlandse politie ondersteunen. Zij zijn gespecialiseerd op onderwerpen waarvoor dure apparatuur of een specialistische opleiding nodig is. Het gaat dan om dactyloscopie en biometrie, ontmanteling van drugslaboratoria, bijzondere zoekingen, coördinatie van onderzoek bij calamiteiten, en visualisatie en reconstructie bij misdrijven.

Dactyloscopie en biometrie

De specialisten van het team Dactyloscopie identificeren aan de hand van vingerafdrukken en handpalmafdrukken personen voor de strafrechtketen en opsporing. Dit doen zij aan de hand van zogenoemde typica in het lijnenpatroon: karakteristieke punten die gevormd worden door onderbrekingen in de regelmaat van het lijnenpatroon.  Een van de taken van het team is het beheer van Het Automatisch Vingerafdrukken Systeem Nederlandse Kollektie, ook wel HAVANK genoemd. Dit is een geautomatiseerd systeem van de politie voor de verwerking van zogeheten “papillairlijnafdrukken. Dat zijn de lijnen die je ziet aan de binnenkant van vingers en handpalmen (en voeten…). In dit systeem staan de vingerafdrukken van meer dan een miljoen personen.

Lastige sporen
Het team Dacty is gespecialiseerd in het afnemen van dactyloscopische sporen van objecten die op een plaats-delict lastig te af te nemen zijn. Bijvoorbeeld een gedeukt blikje of een plastic zak. Daarvoor is speciale apparatuur nodig.
Dankzij het Europees Raadsbesluit “Prüm” kunnen ook andere landen informatie ophalen uit HAVANK. Op haar beurt kan de Nederlandse politie ook in die andere, op HAVANK-aangesloten landen informatie opvragen. Dit levert geregeld hits op. Daarbij gaat het om ernstige misdrijven of de bekende cold cases.

Biometrische gegevens
Het gebruik van biometrische gegevens (de “meetbare eigenschappen van levende wezens”), zoals gezichtsherkenning, voor de opsporing is in ontwikkeling.

Ontmanteling van drugslaboratoria

Als chemische stoffen een bedreiging voor de omgeving vormen, komt de Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen ter plaatse, kortweg het LFO. Dat gebeurt hoofdzakelijk bij het aantreffen en ontmantelen van drugslaboratoria van synthetische drugs zoals XTC of amfetamine. Het LFO handelt ook bij incidenten waarbij chemische stoffen betrokken zijn. Wordt er chemisch afval gedumpt in Nederland, dan zorgt het LFO voor ondersteuning.

CBRN-e incidenten
CBRN-e incidenten zijn incidenten waarbij het gaat om Chemische, Biologische, Radiologische of Nucleaire stoffen. De ‘e’ staat voor explosieve stoffen. De medewerkers van het LFO zijn getraind en uitgerust om op het allerhoogste veiligheidsniveau op te treden.

Opleiden
Het LFO geeft ook training en opleiding aan politiemensen. Daarbij gebruikt het LFO een eigen trainingscentrum waar alle voorkomende productieprocessen (rond drugs) zijn opgebouwd. In combinatie met boobytraps, vuur en rook zijn realistische trainingen te geven. Drugslaboratoria zijn de laatste jaren steeds professioneler geworden. Het LFO doet er dan ook alles om die kennis up-to-date te houden.

Bijzondere zoekingen

Ook het team Bijzondere Zoekingen gebruikt speciale apparatuur: om naar vermiste personen te zoeken en om verborgen ruimten te vinden. Met sonar kunnen deze specialisten zoeken in water, met grondradar kunnen zij zoeken diep in de grond, met endoscopen kunnen zij kijken achter muren en zo zijn er nog wel wat meer apparaten waarmee zij kunnen zoeken bij objecten. Informatie wordt verwerkt in Geografische Informatie Systemen, waarbij gebruik wordt gemaakt van luchtfoto’s, satellietfoto’s, topografische kaarten, bodemkaarten enzovoort. Er wordt samengewerkt met externe partners zoals Defensie, Douane en commerciële bedrijven.

Expertteam Visualisatie en Reconstructie

Het vastleggen en visualiseren van een plaats delict (pd) en het reconstrueren van het misdrijf speelt een belangrijke rol in het opsporingsonderzoek en bij de bewijsvoering bij een dergelijk zwaar delict.

Vastleggen
Het ETVR komt in actie bij ernstige delicten zoals moord en doodslag. De deskundigen van dit team moeten de plaats delict nauwkeurig vastleggen. Het team gebruikt daarbij allerlei apparaten zoals landmeetkundige apparatuur, panorama-fotografie, drie-dimensionele laserscans enzovoort. Met de zo verkregen data maken zij visualisaties.

Visualisaties
Een foto zegt soms meer dan duizend woorden. Om te komen tot objectieve bewijsvoering in een onderzoek is het visualiseren (het laten zien) van de feiten belangrijk. Het ETVR maakt:

  • situatietekeningen op schaal
  • panoramafoto’s
  • presentaties
  • animaties
  • 3D geprinte voorwerpen.

Ook maakt het ETVR verschillende soorten reconstructies om inzicht te geven in de toedracht van het delict of om scenario’s te testen. Zo worden plaatsen delict aan de hand van scandata (data verkregen door het scannen met laserscanners) gemodelleerd, zodat de plaats delict op computerschermen rondom te bekijken is. In deze modellen zijn de gevonden sporen in te voeren, evenals beelden van de eventuele lichamen van slachtoffers. Samen met de andere deskundigen, zoals schotbaandeskundigen, bloedpatroonanalisten en forensisch onderzoekers, kan dan het misdrijf gereconstrueerd worden in een virtuele omgeving.

Replicatieonderzoek
Een replicatieonderzoek is een “proef op de som” waarbij wordt getoetst of een bepaalde handeling of gebeurtenis inderdaad het beweerde effect heeft, zoals bij het uitvoeren van botsproeven of schotproeven.

Simulatie
Door sporen op het wegdek te analyseren, worden simulaties op de plaats van ongeval met de betrokken voertuigen nagebootst.

Tips banner

Landelijk nieuws

Jongen rijdt zonder rijbewijs en veroorzaakt ongeval

Een jonge jongen reed vanavond met vrienden op de scooter toen hij werd afgeleid en op een auto botste. Het ongeval vond iets voor half 10 plaats op de Asselsestraat in Apeldoorn. Volgens de bestuurster van de auto, kwam de jongen op de verkeerde helft van de rijbaan en botste tegen de auto. De jongen kwam samen met zijn bij rijdster ten val. De jongen kwam met de schrik vrij maar het meisje achterop, raakte gewond aan haar been en is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. De auto liep door de aanrijding een lekke band op, een bergingsbedrijf heeft de auto afgesleept. Toen de politie de gegevens van de jongen controleerde bleek hij niet in het bezit van een rijbewijs, ook bleek bij een blaastest dat de jongen alcohol had genuttigd. De jongen heeft in ieder geval een probleem. De jongen krijgt in ieder geval een bekeuring voor het rijden zonder rijbewijs. Foto: Luciano de Graaf

Lees verder...
Veel schade na aanrijding tussen vrachtwagen en personenauto op A20 bij Maasland

Op dinsdagmiddag 14 augustus heeft er op de A20 ter hoogte van Maassluis en Maasland een ongeval tussen een vrachtwagen en personenauto plaatsgevonden. Door de aanrijding liep een en Mitsubishi veel schade aan de achterzijde op. Ook lag er veel glas en plastic van de auto en vrachtwagen op de rijbaan. De rechterrijstrook richting Rotterdam was tot hectometerpaal 17.6 afgesloten. Het ongeval gebeurde tussen hectometerpaal 17.2 en 17.4 rechts. Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen.

Lees verder...
Autobrandje op parkeerplaats in Apeldoorn

De brandweer is dinsdagmiddag rond kwart voor twee gealarmeerd voor een auto brand aan de Dubbelbeek in Apeldoorn Zuid. Ter plaatse troffen de brandweerlieden een 'rokende'auto aan. Door snel optreden van de brandweer is de schade beperkt gebleven tot aan de motorkap. De eigenaar van de auto wordt door de politie op te hoogte gebracht. De auto zou vermoedelijk door de hitte in brand zijn gevlogen. De brandende delen zijn door de brandweer verwijdert en afgeblust. Foto: Luciano de Graaf

Lees verder...
Forse schade na aanrijding op de Zutphensestraat

Een enorme ravage als gevolg van een aanrijding op de Zutphensestraat in Apeldoorn. Dinsdagochtend ging het ter hoogte van de oprit van de snelweg A1 mis, meerdere voertuigen kwamen daar met elkaar in botsing. Door de aanrijding werd de weg tijdelijk afgesloten voor verkeer. Onbekend is of er gewonden zijn gevallen. Een berger heeft de voertuigen afgesleept. Wat de oorzaak is van de aanrijding is niet bekend. Foto: Luciano de Graaf

Lees verder...
Vrouw gewond bij frontale botsing in Apeldoorn

Bij een frontale botsing op de Gentiaanstraat in Apeldoorn is maandag aan het eind van de middag een vrouw gewond geraakt. De hulpdiensten rukten massaal uit. De brandweer heeft een deur geforceerd om bij het slachtoffer te komen. Deze is na de bevrijding overgebracht naar het ziekenhuis. De overige inzettenden en bestuurdster van het andere voertuig kwamen met de schrik vrij. Hoe de aanrijding heeft kunnen gebeuren is niet bekend. Het ongeval trok veel bekijks. Een berger gaat beide voertuigen afslepen. Foto: Luciano de Graaf Fotografie

Lees verder...
Bekijk al het
landelijke nieuws