december 2016

De meldkamer Politie, ook wel het Operationeel Centrum genoemd, is het hart van de politie. Vanaf hier worden alle 1-1-2-telefoontjes beantwoord en uitgegeven aan de agenten op straat. De meldkamer coördineert incidenten en kan bepalen welke eenheden er naar een incident worden gestuurd. De meldkamer is tevens het aanspreekpunt voor agenten op straat.

 

In de meldkamer Rotterdam zitten Politie, Brandweer en Ambulance in één ruimte. De brandweer en Ambulance aan de linkerkant en de Politie aan de rechterkant. Wat opvalt zijn de vele schermen die er hangen. Aan de muur hangen een aantal opvallend grote schermen waarop live camerabeelden te zien zijn. Op de schermen kunnen rechtstreeks camerabeelden van de politiehelikopter te zien zijn. Vanuit de meldkamer kijk je uit op het Rotterdamse centrum en de Erasmusbrug.

 

De meldkamer centralisten zitten allemaal achter een bureau met diverse communicatiematerialen. Zo is er een mobilofoon om te communiceren met agenten en voertuigen op straat en  een telefoon om te communiceren met buurtmeldkamers van bijvoorbeeld regio Haaglanden en Zuid-Holland-Zuid. Verder hebben de centralisten diverse computerschermen hangen waarop diverse programma’s te zien zijn. De centralisten kunnen precies zien waar agenten en politievoertuigen zich bevinden. Zo kan altijd de dichtstbijzijnde eenheid naar een incident worden gestuurd. Men beschikt over een  grote lijst waar de meldingen te zien zijn. Deze meldingen zijn opvolgorde van urgent naar minder urgent. De centralist heeft ook een  scherm met daarop het zogenaamde C2000-netwerk. Dit is het communicatiesysteem van de Nederlandse hulpdiensten.

 

Als we een rij naar voren gaan komen we aan bij de aanname van 1-1-2-telefoontjes. Wanneer je belt met een mobieltje kom je eerst bij de meldkamer Driebergen, zij vragen wie je wilt spreken en in welke woonplaats. Wanneer je dat doorgegeven hebt, word je doorverbonden met de meldkamer van de genoemde stad. De meldkamercentralist vraagt als eerst het adres van het noodgeval, want dat is het belangrijkste. Mocht er wat gebeuren kan er altijd een auto gestuurd worden. Aan de hand van je melding stelt de centralist gerichte vragen. Zodra er genoeg informatie is, wordt de melding doorgezet naar de uitgiftecentralist . De uitgiftecentralist koppelt er één of meerdere eenheden aan en geeft de melding per mobilofoon uit aan de gekoppelde eenheden. De eenheden in de auto geven een terugkoppeling dat zijn ter plaatse gaan en krijgen wanneer nodig toestemming om met optische- en geluidssignalen te rijden.

 

Er is 24 uur per dag een Hoofd Officier van Dienst. Dat is een teamchef van een basisteam of een districtschef (baas van enkele basisteams). Deze is aanwezig om ervoor te zorgen dat bij bijzondere incidenten en calamiteiten er zorg wordt gedragen dat de (lokale) politiek en bestuur goed worden geïnformeerd, wordt ingespeeld op de informatiebehoefte van de pers, of er zorg is voor de eigen politiemedewerkers. Op straat ligt de leiding altijd bij een Officier van Dienst die alle mogelijke incidenten ter plaatse coördineert. Op de meldkamer zijn centralisten die de meldingen uitgeven, die hebben ook een ervaren senior medewerker die hen daarbij adviseert en die hen ook contact legt met de andere meldkamers in het land.

Foto: Politie | Ed van Niedek

Foto: Politie | Ed van Niedek

 

Het Real-Time Intelligence Center is een belangrijk deel van de meldkamer. De 4 mannen en vrouwen die er zitten, doen Research bij meldingen.  Zij kunnen bij meldingen bijvoorbeeld zien of er iemand woont, die suïcidaal of vuurwapengevaarlijk is.  De mensen hebben een soort van chat met de centralisten, die de informatie weer kunnen doorgeven aan de aanrijdende eenheden.

 

Wij spraken ook met een centralist, tevens Officier van Dienst, op de meldkamer van Rotterdam. Hij is fulltime centralist en vindt het een erg mooie baan. De functie die hij bekleed, Officier van Dienst,  is nieuw op de meldkamer. Hij kan bij meldingen inschatten wat er extra nodig is en vormt een bepaald beeld hierbij.

 

Tot zover het stukje over de meldkamer Rotterdam. Het hart van de hulpverlening in het Rijnmond gebied én omgeving.

Wij bedanken Gunther Tijdink en alle centralisten op de Meldkamer Rotterdam

Tips banner

Landelijk nieuws

Auto raakt van de weg en komt tegen winkelpui tot stilstand in Swalmen.

Swalmen - Vrijdagmiddag rond 13.30 uur is op de Rijksweg-zuid in Swalmen een auto van de weg geraakt en tegen een pui van een reisbureau tot stilstand gekomen . Door de klap zijn een stuk muur en een kozijn beschadigd . Ook een ruit moest het ontgelden . Ook de auto zelf had zichtbare schade . Het is niet bekend of er iemand gewond is geraakt .  

Lees verder...
Deel van A6 tijdelijk afgesloten

Lelystad - Een deel van de A6is vanavond om 20:00 afgesloten vanwege wegwerkzaamheden. Het gaat om het stuk snelweg tussen de afslagen Lelystad (afrit 10) en Lelystad-Noord (afrit 11) richting Emmeloord. Op vrijdagochtend 6:00 is de weg weer open. De werkzaamheden bestaan uit het vervangen van de bovenste laag asfalt. Via borden is een omleiding aangegeven.

Lees verder...
Getuigen verkeersongeval gezocht

Almelo - op woensdag 30 mei omstreeks 07.50 uur, reed een bromfiets met daarop het slachtoffer over het fietspad van de N349. Hij reed in de richting van Mariaparochie en kwam vanuit Almelo. Bij het naderen van een groep fietsers gaf de bestuurder door middel van claxonneren aan dat hij er langs wilde. De meeste fietsers weken uit, echter een fietser kwam op zijn weghelft waardoor de oude man op de bromfiets uit moest wijken. Hij kwam hierdoor ten val. Met als gevolg enkele schaafwonden aan hoofd en handen en pijnlijke ribben. De fietsers zijn niet gestopt. De veroorzaker betrof een blanke jongen van ongeveer 17 of 18 jaar oud en droeg wit t-shirt. Het slachtoffer wil graag in contact komen met de persoon die de oorzaak is van de valpartij. Ben jij degene die hierbij betrokken was, of weet je wie dit zou moeten zijn? Bel dan via 0900-8444 onder vermelding van zaaknummer 2018236107.

Lees verder...
Politie zoekt getuigen na explosie in woning

Zutphen - De recherche is een onderzoek gestart nadat er in de nacht van woensdag op donderdag 31 mei een explosie plaatsvond in een woning aan de Lunettestraat in Zutphen. De politie gaat er vanuit dat de explosie is veroorzaakt door een explosief. Omstreeks 3.45 uur kregen de hulpdiensten een melding dat er een explosie was in de woning. Er raakte niemand gewond, maar de woning raakte wel zwaar beschadigd. De recherche startte een onderzoek waaruit blijkt dat er waarschijnlijk een explosief in de woning is ontploft. Om wat voor soort explosief het gaat is nog onduidelijk. Getuigen Het rechercheonderzoek richt zich op sporen in en rond de woning. Ook wordt gezocht naar getuigen en wordt er een buurtonderzoek uitgevoerd. Daarnaast hoop de politie dat er getuigen zijn die informatie hebben die kan helpen bij het onderzoek. Iets gezien of gehoord? Misschien heeft u rond het tijdstip van de explosie iets gezien of gehoord in de Lunettestraat of daar in de buurt? Of heeft u andere informatie die de politie kan helpen? Neem dan contact op via 0900-8844. Melden kan ook anoniem via 0800-7000

Lees verder...
Politie zoekt getuigen van gewelddadige beroving in Apeldoorn

Apeldoorn - In de nacht van woensdag op donderdag 31 mei werd rond 01.30 uur een man uit Apeldoorn door twee mannen mishandeld en beroofd van zijn portemonnee. Dit gebeurde aan de Laan van Zevenhuizen in Apeldoorn. De politie zoekt getuigen die meer kunnen vertellen over dit incident. Het slachtoffer was even daarvoor in de buurt van het Mheenpark aangesproken door twee mannen. Toen hij even later aan de Laan van Zevenhuizen was, fietsten de twee mannen weer naar hem toe. Een van de mannen sloeg het slachtoffer hard op zijn kaak, waardoor hij viel. De verdachte pakte vervolgens de portemonnee van het slachtoffer waarna hij er samen met de andere man op de fiets vandoor ging via de Sluisoordlaan richting het centrum. De verdachte die het slachtoffer sloeg was een blanke man van ongeveer 1.85 meter lang met een normaal postuur en kort, blond haar. De man die bij hem was, was ook blank, ongeveer 1.80 meter lang en had ook een normaal postuur. Getuigen gezocht Ondanks de summiere beschrijving van de daders, hoopt de politie op getuigen die in de nacht van 31 mei iets opvallends hebben gezien. Slaat u aan op dit signalement en heeft u informatie die van waarde kan zijn voor het onderzoek? Bel dan 0900-8844.

Lees verder...
Bekijk al het
landelijke nieuws