blogname

112
maassluis.nl

De nieuwsgroep
voor Nederland!
Op zaterdagmiddag 8-4 hebben wij met wijkagent Notenboom, actief in de Vogelwijk en Burgermeesterwijk te Maassluis. Wij hebben hem een aantal vragen gesteld, die voor de inwoners van Maassluis interessant kunnen zijn.

Wijkagent Notenboom doet wekelijkse rondes en houd hierbij goed contact met de bewoners en winkeliers. De wijkagent is ook actief als motoragent binnen de politie eenheid Rotterdam.

We vroegen hem of er een verklaring was voor het hoge aantal van 1575 misdrijven in Maassluis. Hij verklaarde dat er veel meldingen komen van pogingen tot inbraak dan wel inbraak.  De laatste jaren is inbraak in Maassluis steeds meer toegenomen. De politie doet er van alles aan om dit te stoppen. Een van die middelen zijn voorlichtingsdagen. Hier word er samen met anderen diensten voorlichting gegeven op het gebied van inbraak preventie. Een ander initiatief is de “buurtwhatsapp” en de buurtpreventie. Zij zijn eigenlijk de oren en ogen van de wijkagent. Eens in het jaar heeft politie de actie “geel lopen” ,hier maken de politie en studenten van het Albeda college mensen erop attent waar de knelpuntjes zitten die het inbrekers gemakkelijker maken om de woning binnen te treden. In sommige gevallen rijd de politie ook met groenlicht in de wijk om inbrekers af te schrikken. Het groene licht heeft normaal de functie om coördineerde voertuigen van de hulpdiensten aan te geven. De politie gebruikt ook steeds vaker social media om mensen op de hoogte te houden van inbraakpreventie, tips en actieve “hotspots” waar inbraak momenteel erg veel plaats vind.

Ook stelde wij de vraag “hoe zit het met de politiecapaciteit in Maassluis?” In Maassluis rijd er dag en nacht 1 politievoertuig, ook wel DHV (directe hulpverlening) of noodhulp genoemd. Deze gaat af op de zogenaamde “PRIO 1 en 2 meldingen” deze urgentiegraat word afgeven bij levensbedreigende situaties, ernstige delicten en verdachte situaties. Buiten de DHV bus zijn er ook 7 wijkagenten actief in Maassluis. Deze zijn een groot gedeelte van de dag en de nacht actief in Maassluis en handelen de “PRIO 3 en 4 meldingen” af. Deze meldingen zijn bijvoorbeeld: “overlast jeugd en geluidsoverlast”. Natuurlijk worden zij ook ingezet wanneer er spraken is van een levensbedreigende situatie of een anderen spoed calamiteit. In Maassluis is de politie volgens het CBS in 17,9% van de gevallen te laat. Er is hier een verklaring voor aldus de persvoorlichting van de politie; De politie kiest er soms voor om eerst hulp te verlenen en dan pas zich ter plaatse te melden. Dat heeft grote invloed op de ‘gemeten’ reactietijd, maar de hoognodige hulp -daar waarom het gaat- is dan wel verleent. De politie bekijkt sowieso bij iedere melding waar de reactietijd niet wordt gehaald, wat beter en sneller had gekund en gemoeten. Maar men moet ook in ogenschouw nemen dat de gebieden waar de politie  de reactienorm te vaak niet halen, veelal de veiligste van Nederland zijn, als je de ‘incidentdichtheid’ meeweegt, zoals ook in Maassluis het geval is.  Mocht er een grote calamiteit plaats vinden worden er eenheden uit een ander district ter plaatse gevraagd. Bij een stijging van inbraken of anderen zaken worden er meer wijkagenten de straat opgestuurd.

Voor zover het interview met wijkagent Notenboom, wij willen hem bedanken voor deze bijdragen.

Cijfers: CBS en politie persvoorlichting

Landelijk Nieuws