April 2016

Op zaterdagmiddag 8-4 hebben wij met wijkagent Notenboom, actief in de Vogelwijk en Burgermeesterwijk te Maassluis. Wij hebben hem een aantal vragen gesteld, die voor de inwoners van Maassluis interessant kunnen zijn.

Wijkagent Notenboom doet wekelijkse rondes en houd hierbij goed contact met de bewoners en winkeliers. De wijkagent is ook actief als motoragent binnen de politie eenheid Rotterdam.

We vroegen hem of er een verklaring was voor het hoge aantal van 1575 misdrijven in Maassluis. Hij verklaarde dat er veel meldingen komen van pogingen tot inbraak dan wel inbraak.  De laatste jaren is inbraak in Maassluis steeds meer toegenomen. De politie doet er van alles aan om dit te stoppen. Een van die middelen zijn voorlichtingsdagen. Hier word er samen met anderen diensten voorlichting gegeven op het gebied van inbraak preventie. Een ander initiatief is de “buurtwhatsapp” en de buurtpreventie. Zij zijn eigenlijk de oren en ogen van de wijkagent. Eens in het jaar heeft politie de actie “geel lopen” ,hier maken de politie en studenten van het Albeda college mensen erop attent waar de knelpuntjes zitten die het inbrekers gemakkelijker maken om de woning binnen te treden. In sommige gevallen rijd de politie ook met groenlicht in de wijk om inbrekers af te schrikken. Het groene licht heeft normaal de functie om coördineerde voertuigen van de hulpdiensten aan te geven. De politie gebruikt ook steeds vaker social media om mensen op de hoogte te houden van inbraakpreventie, tips en actieve “hotspots” waar inbraak momenteel erg veel plaats vind.

Ook stelde wij de vraag “hoe zit het met de politiecapaciteit in Maassluis?” In Maassluis rijd er dag en nacht 1 politievoertuig, ook wel DHV (directe hulpverlening) of noodhulp genoemd. Deze gaat af op de zogenaamde “PRIO 1 en 2 meldingen” deze urgentiegraat word afgeven bij levensbedreigende situaties, ernstige delicten en verdachte situaties. Buiten de DHV bus zijn er ook 7 wijkagenten actief in Maassluis. Deze zijn een groot gedeelte van de dag en de nacht actief in Maassluis en handelen de “PRIO 3 en 4 meldingen” af. Deze meldingen zijn bijvoorbeeld: “overlast jeugd en geluidsoverlast”. Natuurlijk worden zij ook ingezet wanneer er spraken is van een levensbedreigende situatie of een anderen spoed calamiteit. In Maassluis is de politie volgens het CBS in 17,9% van de gevallen te laat. Er is hier een verklaring voor aldus de persvoorlichting van de politie; De politie kiest er soms voor om eerst hulp te verlenen en dan pas zich ter plaatse te melden. Dat heeft grote invloed op de ‘gemeten’ reactietijd, maar de hoognodige hulp -daar waarom het gaat- is dan wel verleent. De politie bekijkt sowieso bij iedere melding waar de reactietijd niet wordt gehaald, wat beter en sneller had gekund en gemoeten. Maar men moet ook in ogenschouw nemen dat de gebieden waar de politie  de reactienorm te vaak niet halen, veelal de veiligste van Nederland zijn, als je de ‘incidentdichtheid’ meeweegt, zoals ook in Maassluis het geval is.  Mocht er een grote calamiteit plaats vinden worden er eenheden uit een ander district ter plaatse gevraagd. Bij een stijging van inbraken of anderen zaken worden er meer wijkagenten de straat opgestuurd.

Voor zover het interview met wijkagent Notenboom, wij willen hem bedanken voor deze bijdragen.

Cijfers: CBS en politie persvoorlichting

Tips banner

Landelijk nieuws

Auto raakt van de weg en komt tegen winkelpui tot stilstand in Swalmen.

Swalmen - Vrijdagmiddag rond 13.30 uur is op de Rijksweg-zuid in Swalmen een auto van de weg geraakt en tegen een pui van een reisbureau tot stilstand gekomen . Door de klap zijn een stuk muur en een kozijn beschadigd . Ook een ruit moest het ontgelden . Ook de auto zelf had zichtbare schade . Het is niet bekend of er iemand gewond is geraakt .  

Lees verder...
Deel van A6 tijdelijk afgesloten

Lelystad - Een deel van de A6is vanavond om 20:00 afgesloten vanwege wegwerkzaamheden. Het gaat om het stuk snelweg tussen de afslagen Lelystad (afrit 10) en Lelystad-Noord (afrit 11) richting Emmeloord. Op vrijdagochtend 6:00 is de weg weer open. De werkzaamheden bestaan uit het vervangen van de bovenste laag asfalt. Via borden is een omleiding aangegeven.

Lees verder...
Getuigen verkeersongeval gezocht

Almelo - op woensdag 30 mei omstreeks 07.50 uur, reed een bromfiets met daarop het slachtoffer over het fietspad van de N349. Hij reed in de richting van Mariaparochie en kwam vanuit Almelo. Bij het naderen van een groep fietsers gaf de bestuurder door middel van claxonneren aan dat hij er langs wilde. De meeste fietsers weken uit, echter een fietser kwam op zijn weghelft waardoor de oude man op de bromfiets uit moest wijken. Hij kwam hierdoor ten val. Met als gevolg enkele schaafwonden aan hoofd en handen en pijnlijke ribben. De fietsers zijn niet gestopt. De veroorzaker betrof een blanke jongen van ongeveer 17 of 18 jaar oud en droeg wit t-shirt. Het slachtoffer wil graag in contact komen met de persoon die de oorzaak is van de valpartij. Ben jij degene die hierbij betrokken was, of weet je wie dit zou moeten zijn? Bel dan via 0900-8444 onder vermelding van zaaknummer 2018236107.

Lees verder...
Politie zoekt getuigen na explosie in woning

Zutphen - De recherche is een onderzoek gestart nadat er in de nacht van woensdag op donderdag 31 mei een explosie plaatsvond in een woning aan de Lunettestraat in Zutphen. De politie gaat er vanuit dat de explosie is veroorzaakt door een explosief. Omstreeks 3.45 uur kregen de hulpdiensten een melding dat er een explosie was in de woning. Er raakte niemand gewond, maar de woning raakte wel zwaar beschadigd. De recherche startte een onderzoek waaruit blijkt dat er waarschijnlijk een explosief in de woning is ontploft. Om wat voor soort explosief het gaat is nog onduidelijk. Getuigen Het rechercheonderzoek richt zich op sporen in en rond de woning. Ook wordt gezocht naar getuigen en wordt er een buurtonderzoek uitgevoerd. Daarnaast hoop de politie dat er getuigen zijn die informatie hebben die kan helpen bij het onderzoek. Iets gezien of gehoord? Misschien heeft u rond het tijdstip van de explosie iets gezien of gehoord in de Lunettestraat of daar in de buurt? Of heeft u andere informatie die de politie kan helpen? Neem dan contact op via 0900-8844. Melden kan ook anoniem via 0800-7000

Lees verder...
Politie zoekt getuigen van gewelddadige beroving in Apeldoorn

Apeldoorn - In de nacht van woensdag op donderdag 31 mei werd rond 01.30 uur een man uit Apeldoorn door twee mannen mishandeld en beroofd van zijn portemonnee. Dit gebeurde aan de Laan van Zevenhuizen in Apeldoorn. De politie zoekt getuigen die meer kunnen vertellen over dit incident. Het slachtoffer was even daarvoor in de buurt van het Mheenpark aangesproken door twee mannen. Toen hij even later aan de Laan van Zevenhuizen was, fietsten de twee mannen weer naar hem toe. Een van de mannen sloeg het slachtoffer hard op zijn kaak, waardoor hij viel. De verdachte pakte vervolgens de portemonnee van het slachtoffer waarna hij er samen met de andere man op de fiets vandoor ging via de Sluisoordlaan richting het centrum. De verdachte die het slachtoffer sloeg was een blanke man van ongeveer 1.85 meter lang met een normaal postuur en kort, blond haar. De man die bij hem was, was ook blank, ongeveer 1.80 meter lang en had ook een normaal postuur. Getuigen gezocht Ondanks de summiere beschrijving van de daders, hoopt de politie op getuigen die in de nacht van 31 mei iets opvallends hebben gezien. Slaat u aan op dit signalement en heeft u informatie die van waarde kan zijn voor het onderzoek? Bel dan 0900-8844.

Lees verder...
Bekijk al het
landelijke nieuws